Tilsynet vender tommelfingeren nedad til kommunal støtte til træer – men nabokommunen har allerede gjort det
tekst Mads Brandsen
Rettelse: Det er efter artiklens udgivelse præciseret, at Københavns Kommune ikke forholder sig til ligheden mellem Frederiksberg-forslaget og det nu tidligere projekt i København. Danske Kommuner beklager fejlen.
Tilbage i 2020 fik Gunvor Wibroe (S) en idé. Den var ikke original, men god, når man som kommune har formuleret et mål om, at alle indbyggere skal kunne se et træ.
Kommunalbestyrelsesmedlemmet på Frederiksberg fik øje på et initiativ i nabokommunen København, der kaldtes ”partnerskabstræer”. Her kunne private få støtte fra en særlig pulje til at plante træer på privat grund. Eneste krav er, at træet kan ses af andre og dermed kommer byen til gode.
Gunvor Wibroe stillede forslaget i kommunalbestyrelsen, hvorefter det gik sin gang gennem forvaltningen, der endte med at vurdere, at det ikke vil være lovligt, fordi det ville være kommunal støtte til private. Og det er nu også den vurdering, Ankestyrelses kommunale tilsyn når frem til, fremgår det af en netop offentliggjort udtalelse i sagen.
– På det foreliggende grundlag er det derfor Ankestyrelsens vurdering, at det ikke vil være i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne, hvis Frederiksberg Kommune giver tilskud til, at private planter træer på deres ejendomme, konkluderer tilsynet.
Hos Københavns Kommune forholder man sig ikke til ligheden mellem forslaget fra Frederiksberg og sine egne partnerskabstræer, men tager tilsynets vurdering til efterretning.
– Ankestyrelsen har nu lagt et klarere snit i sin praksis for, hvordan landets kommuner kan arbejde med begrønningsprojekter, og det vil vi selvfølgelig se på i København ved planlægningen af fremtidige projekter, skriver Jakob Hjuler Tamsmark, der er enhedschef i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning.
Ifølge Jakob Hjuler Tamsmark ophørte projektet med udgangen af 2021, da der ikke var afsat midler til at fortsætte det. mdbr@kl.dk