Kilde: KL's nyhedsbrev Momentum
Om lidt mangler der 16.000 sosu’er
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Manglen på medarbejdere i den kommunale ældrepleje mærkes allerede rundt om i kommunerne. Og det bliver kun meget værre, lyder konklusionen i en analyse lavet af KL’s nyhedsbrev Momentum.
Om bare otte år vil der mangle knap 16.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, hvis man skal bevare det samme forhold mellem antallet af social- og sundhedsmedarbejdere og ældre som i dag og uddanner samme antal som i dag. Manglen bliver kun større i årene efter, og i 2045 kan man mangle næsten 37.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.
Problemet bliver sat på spidsen af, at der frem mod 2030 bliver omkring 150.000 flere ældre over 80 år.
For at matche den udvikling skal der uddannes omkring 8.000 nye sosu'er hvert år, men reelt blev der kun uddannet 5.200 i 2017, der er det seneste år før ændringen af sosu-uddannelserne. Og hvis vi ender med at uddanne færre, vil manglen blot blive endnu større, viser tallene i analysen.
KL's formand, Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard (S), ser situationen som meget alvorlig for velfærdssamfundet.
– Problemet er ikke nyt, og der bliver derfor også rundt omkring i kommunerne arbejdet stenhårdt på at optimere arbejdsgange, indføre teknologiske løsninger, nedbringe sygefraværet og få flere til at gå fra deltid og op i tid. Men det er ikke nok, og der er derfor brug for, at alle sten vendes i bestræbelserne på at finde de hænder, der skal til, siger han til Momentum.
Torben K. Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, at hvis det ikke lykkes at løse rekrutteringsudfordringen, så må politikerne holde med at med at udbygge og love mere service og i stedet gå den anden vej og nedjustere forventningerne.
– Så må politikerne jo sige, at der simpelthen er nogle ting, man ikke kan få hjælp til, når man bliver gammel, fordi vi ikke har personalet til det, siger han til Momentum.
Kampen om arbejdskraft
Ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard peger problemstillingen på, at der skal tages livtag med hele indretningen af arbejdsmarkedet. Det er de store årgange, der nu bliver ældre, mens det er mindre årgange, der er på arbejdsmarkedet.
– Alle de unge kan jo ikke blive social- og sundhedsassistenter eller -hjælpere, så vi bliver nødt til at få folk til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, og det, håber jeg, bliver med en gulerod i stedet for en pisk som det afgørende redskab. Der bliver brug for en arbejdsorganisering med en fleksibilitet, så det bliver attraktivt, og jeg vil heller ikke udelukke, man skal se på noget løn, siger Jes Søgaard om udfordringen. tkn@kl.dk