
Med et fravær på 21 procent blandt medarbejderne i daginstitutionerne er hverdagen presset.Arkivfoto Lolland Kommune
Nu kan du afbryde selvisolation tidligere: Det lover godt for arbejdspladserne
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Fremover kan du afslutte din selvisolation, når du ikke længere har symptomer. Har du en positiv test, men ingen symptomer eller lette symptomer, er din selvisolation nedsat til fire døgn fra testtidspunktet. Det oplyser Sundhedsstyrelsen mandag.
Sundhedsstyrelsen påpeger, at med den meget omfattende samfundssmitte med op til 40.000 dagligt smittede med covid-19, og med de anbefalinger der har været indtil nu, vil et meget stort antal personer skulle i selvisolation i længere perioder. ”Det gør det vanskeligt at opretholde væsentlige samfundsfunktioner”, skriver styrelsen.
Samtidig er der en ny situation, hvor der ikke længere er klar sammenhæng mellem antallet af smittede og antallet af indlagte med alvorlig covid-19 sygdom. Det skyldes formentlig både den høje befolkningsimmunitet og omikron-variantens reducerede evne til at fremkalde sygdom.
– Der skal være en balance mellem den situation vi står i, og de anbefalinger vi har. Den senere tids markante stigning i antallet af smittede har haft store konsekvenser for samfundet. Virkelig mange mennesker har måttet selvisolere sig, og mange arbejdspladser har haft meget svært ved at fungere. Samtidig vurderer vi, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe på vores anbefalinger, fordi vi har så høj immunitet i befolkningen, og fordi vi har beskyttet dem, der er i øget risiko for at blive alvorligt syge, siger vicedirektør Helene Probst.
Har lyttet til nødråb
De nye anbefalinger kan ses som udtryk for at Sundhedsstyrelsen har lyttet til de nødråb der er kommet, blandt andet fra kommunerne.
21. januar var KL ude med en opgørelse der viste, at 21 procent af personalet i landets dagtilbud var i perioden 17.-19. januar fraværende, fordi de var hjemsendt til test, isolation, som nærkontakt, syge eller lignende. Det var en stigning fra 16 procent i sidste uge.
Tallene dækker over store variationer, og 15 procent af dagtilbuddene svarede, at de manglede mere end 1/3 af personalet. Ugen før var det kun tilfældet for fem procent.
Samme billede ses på en række andre velfærdsområder, herunder ældreområdet. Det fik KL til at slå alarm og appellere til, at regeringen og sundhedsmyndighederne hurtigst muligt får set på reglerne for isolation.
– Jeg har kolossal respekt for alle de medarbejdere, der yder en kæmpe indsats for at få tingene til at fungere i den her svære tid. Men mange steder hænger hverdagen simpelthen ikke ordentlig sammen, og det er derfor tid til at kigge på de nuværende isolationsregler. For lige nu betyder de, at vi har raske, utålmodige medarbejdere siddende derhjemme, der ikke kan hjælpe deres pressede kollegaer med at få hverdagen til at fungere. Vi har brug for, at de raske medarbejdere kan komme hurtigere tilbage, sagde Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg i den forbindelse
I lighed med andre arbejdsgivere foreslog KL, at man skulle se grundigt på, hvor længe man skal være isoleret ved smitte, hvis man ikke har symptomer. Og på hvem der skal defineres som nær kontakt, der skal gå i isolation, og hvor længe denne periode skal være.
Det har Sundhedsstyrelsen nu gjort.
Af pressemeddelelsen fremgår det, at retningslinjen for opsporing af kontakter til personer med covid-19 er opdateret efter de nye anbefalinger, og alt øvrigt informationsmateriale om selvisolation samt nære og øvrige kontakter er under opdatering. Desuden vil tekster og selvbetjeningsløsningen i coronaprover.dk for nære kontakter blive opdateret i løbet af ugen i forhold til de nye anbefalinger for tidspunkt for test. tkn@kl.dk
De nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen
Ved betydelige symptomer:
Der anbefales selvisolation fra symptomdebut og PCR-test snarest.
Ved positivt testsvar fortsættes selvisolation til symptomophør, dog ikke kortere end 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved positiv test hos asymptomatiske eller let symptomatiske:
Ved positiv antigen- eller PCR-test anbefales selvisolation i 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved positiv antigentest anbefales PCR-test snarest mulig.
Udføres PCR som første test, skal der ikke selvisoleres i ventetiden på PCR-svar.
Hvis der opstår betydende symptomer fortsættes selvisolation til symptomophør, dog ikke kortere end 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved husstandskontakt til smittet
Der anbefales antigentest eller PCR test 3 døgn efter den smittede persons testtidspunkt. Husstandskontakter (nære kontakter) er undtaget selvisolation.
Særlige forholdsregler
Ved særlige situationer som fx ophold (besøg, arbejde m.v.) med patientkontakt på sygehuse, beboerkontakt på plejehjem, hjemmebesøg hos stærkt immunsvækkede pårørende m.v. anbefales at bære kirurgisk-maske type II i 3 døgn efter ophævelse af selvisolation eller indtil negativt svar på PCR-test efter 3 døgn hos husstandskontakt.