
Hernings daværende borgmester Lars Krarup (th.) modtog Borgmesterprisen 2021 for sit mange årige og visionære tilgang til byudvikling, hvor arkitekturen har spillet en markant rolle. Her får han prisen overrakt af Arkitektforeningens direktør Lars Autrup. Foto Arkitektforeningen
Hvilken borgmester har gjort mest for arkitekturen?
tekst Thomas Kokholm Nielsen
En attraktiv og bæredygtig kommune hænger uløseligt sammen med visionær byudvikling og smukke, trygge og inspirerende rammer. Og her spiller arkitekturen en helt særlig rolle for, at vi som mennesker trives og udvikler os i vores omgivelser. Det mener Arkitektforeningen, der efterlyser kandidater til prisen årets arkitekturborgmester.
– Vi håber, at borgmesterprisen vil få borgere og politikere til at reflektere over, hvad god arkitektur og byplanlægning betyder for dem og deres by i hverdagen. Politikerne har en afgørende indflydelse på udformningen og kvaliteten af vores omgivelser, men til syvende og sidst, ligger beslutningerne på borgmesterens bord. Derfor stiller vi spørgsmålet: Hvor kan du se og mærke, at der er en visionær arkitekturborgmester til stede?, udtaler Johnny Svendborg, Arkitektforeningens formand.
Borgmesteren sætter sine tydelige spor
Med kåringen af årets arkitekturborgmester, ønsker Arkitektforeningen at sætte fokus på politikernes ansvar for, at den fysiske udvikling af vores byer og landskaber ikke blot bliver en praktisk og økonomisk øvelse, men at det sker med blik for æstetikken, fremtidens behov og respekt for vores kulturarv og stedets historiske og naturmæssige kvaliteter.
Sidste år løb Hernings daværende borgmester Lars Krarup (V) med titlen som årets arkitekturborgmester for sin mangeårige og visionære tilgang til byudvikling, hvor arkitekturen har spillet en markant rolle. Herunder for kommunens succes med at skabe liv i bymidten, blandt andet med et nyt bibliotek som samlingssted. Året før modtog Køges borgmester Marie Stærke (S) prisen. Begge har præget den tilgang, mange kommuner har til byudvikling i dag.
– Herning har en særlig tradition for at udvikle og nytænke byggeri og anlæg med udgangspunkt i den særlige Herning-ånd, som kan kendes på viljen til at afsøge nye løsninger og få ting til at ske. Og så har det altid været vigtigt for mig, at vi har haft nogle gode planer og turdet stille krav til kvaliteten med tanke på, at det skal stå i 100 år, sagde Hernings tidligere borgmester Lars Krarup, da han modtog Arkitektforeningens borgmesterpris i 2021
Alle kan indstille en borgmester. Kriterierne for at blive indstillet til borgmesterprisen er, at borgmesteren skal have en klar og bæredygtig vision for kommunens fysiske udvikling med respekt for kommunens bygningsmæssige og landskabelige kvaliteter og kulturarv. Samtidig skal borgmesteren have gjort en indsats for at visionerne i nogen eller høj grad er blevet realiseret i løbet af sin tid som borgmester.
Indstillinger sendes til: borgmesterprisen@arkitektforeningen.dk i perioden frem til 20. februar. Man kan læse alt om indstillingen på www.arkitektforeningen.dk. tkn@kl.dk