
Foto: Colourbox
Flere kommunale anlægskroner går til veje
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Når landets kommuner har valgt at afsætte 9,1 milliard kroner til anlæg og drift af veje, så fastholder man det høje niveau fra 2020 og 2021, hvor bevillingen til veje blev hævet fra 8 milliarder kroner i 2019.
Det er Dansk Vejforening, som har analyseret på de nye kommunale budgettal fra Danmarks Statistik.
Af de samlede vejudgifter regner kommunerne med at bruge 4,1 milliarder til vejanlæg og 5 milliarder til drift af veje. Et lille fald på drift, men modsat en lille stigning på anlæg i forhold til året før.
– De holder skansen, kan man sige, og det er meget glædeligt, for i betragtning af, at man reducerer anlægsrammen, kunne man godt have frygtet, at niveauet til vejene var faldet lidt, siger Finn Bo Frandsen, som er cheføkonom i Dansk Vejforening til mediet Licitationen.
I 2019 blev anlægsloftet helt fjernet, hvilket betød, at kommunerne kunne bruge flere penge på veje. I 2021 var anlægsloftet 21,9 milliarder kroner. Men i år er loftet så sat ned igen - til 19,9 milliarder kroner.
Når vejudgifterne holdes på samme niveau i år betyder, at kommunerne budgetterer med en større andel til veje i deres anlægsudgifter.
Mens vi venter på infrastrukturplan
Det er gode nyheder i anlægsindustrien. Til Licitationen påpeger Anders Hundal, adm. direktør i Asfaltindustrien, at selvom Folketinget i juni sidste år vedtog Infrastrukturplan 2035, der indeholdt investeringer for samlet set 161 milliarder kroner til infrastruktur frem mod 2035, så er det først i 2023 og 2024, at entreprenørerne kan gå i jorden med de større projekter. Derfor mener Anders Hundal, at det er godt, at de kommunale investeringer kan holde gang i mandskab og materiel. tkn@kl.dk