
Foto: Colourbox
Sønderborg skal teste kunstig intelligens på aktindsigter
tekst Anna Törnqvist Jensen, Antj@kl.dk
Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe til at optimere måden, kommunen besvarer aktindsigter?
Det spørgsmål skal Sønderborg Kommune være med til at besvare gennem et projekt, som går ud på at udvikle en løsning, hvor kunstig intelligens skal gøre det nemmere at besvare anmodninger om aktindsigt.
– I dag er kommunernes behandling af aktindsigtssager meget ressourcekrævende – herunder også i Sønderborg Kommune. Projektets formål er at skabe fundamentet for øget kvalitet, ensartethed og hurtigere intern behandlingstid i sager om aktindsigt ved at anvende kunstig intelligens, så kommunen får mulighed for at frigøre ressourcer til mere borgernære opgaver, siger borgmester Erik Lauritzen (S) i en pressemeddelelse.
De kunstigt intelligente sprogmodeller, som skal udvikles i projektet, skal bidrage til en effektivisering og en højere kvalitetssikring i arbejdet med aktindsigter. Sønderborg Kommune står for projektet, og når modellerne er udviklede, skal de kunne bruges af alle landets kommuner.
Ifølge en pressemeddelelse er de udviklede sprogmodeller i stand til effektivt at gennemgå og analysere store mængder tekst og derefter udpege specifikke oplysninger, alt efter hvad de er blevet bedt om at lede efter. Projektet bygger videre på en eksisterende digital platform, som er udviklet af Sønderborg Kommune i et offentligt-privat udviklingssamarbejde.
Sønderborg Kommune får 5,3 millioner kroner til udvikling af kunstig intelligens, og pengene kommer fra Investeringsfonden for nye teknologier og digitale velfærdsløsninger.
Projektet involverer også Vejen og Fredensborg kommuner, der ligesom Sønderborg bidrager med viden og data til træning af sprogmodellerne. Projektet er et af 12 såkaldte signaturprojekter, som har til formål at afprøve kunstig intelligens på områder, hvor der er potentiale for at løfte kvaliteten og kapaciteten i fremtidens offentlige sektor gennem skalering teknologien, men hvor der i dag er få konkrete erfaringer. Projektet løber fra starten af 2022 til slutningen af 2023. antj@kl.dk