
Dronning Margrethe 2. havde den 14. januar 50-års regeringsjubilæum. Foto: Kongehuset
50 år på tronen: Fem borgmestre fortæller om dronningens besøg
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Som borgmester er det ens opgave at tage imod Dronning Margrethe 2. ved regentbesøg.
Nogle oftere end andre. Det er en begivenhed, der kræver forberedelse i stor stil, og når dagen rammer, er der glæde og spænding at mærke i kommunerne.
Landets borgmestre er værter for dronningen og skal vise regenten rundt i byen og fortælle om det, der gør deres kommune særlig.
I anledning af dronningens 50-års regeringsjubilæum, som hun kunne fejre den 14. januar, har Danske Kommuner talt med fem borgmestre om, hvordan det er at tage imod dronningen, og hvilken betydning det har for kommunen at være besøgsramme for majestæten.
Enhver kvinde har sin egen kuglepen med
I 2017 havde Mariagerfjord besøg af dronningen. Vejret bød på solskin, og borgmester Mogens Jespersen (V) følte sig beæret over besøget fra dronningen, der lagde til to steder i kommunen. Både i Hobro og på fjorden i Mariager.
– Det er fantastisk. Ikke bare selve besøget, men hele klargøringen. Det er et kæmpe arbejde i mange måneder. Det var et større arrangement og virkelig en fornøjelse. Alt klappede, og hun er nem at have på besøg, siger han og fortsætter:
– Nu er vi jo glade ved kongehuset hovedparten af os. Derfor betyder det meget. Ligesom et flueben, man kan sætte og sige, at nu har hun været her også, som vi gerne vil fortælle.
Han husker særligt en episode, hvor dronningen skulle præsenteres foran gæster og byrådet.
– Jeg skulle bede hende skrive i en gæstebog. Der lå en kuglepen klar, og da hun startede med at skrive, duede den ikke. Så kigger hun på mig og siger: "Enhver kvinde har sin egen kuglepen med", og så tog hun en frem fra tasken, siger Mogens Jespersen.
En royal overraskelse
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg, fik også besøg af dronning Margrethe i 2017. Han husker at skulle huske alle navne og titler i bestemt rækkefølge på dem, han skulle præsentere for dronningen.
– Ved et regentbesøg er der rigtig meget forberedelse. Helt ned til minuttallet. Man er hele tiden klar til næste tur og skal kunne fortælle om de ting, der kommer. Det skal man kunne udenad, for dronningen ved det hele og ved også om det, man siger, er forkert, siger han.
Efter præsentationen gik dronningen ombord på kongeskibet igen, hvilket ikke var forberedt. Men der ventede en overraskelse til Martin Damm.
– Der kom en ned og sagde, at Dronningen gerne ville se mig og min hustru, og jeg tænkte, om hun var blevet syg. Vi kom ombord, og jeg havde slet ikke luret den. Hun sprang op og havde dannebrogsordenen til mig, siger han og fortsætter:
– Jeg var inde i et helt andet univers og troede, at der røg minutplanen. Hun improviserede lidt og sagde, at de kunne godt lide at overraske. Det havde hun glædet sig til, kunne man se, siger Martin Damm.
Ny på posten
I Svendborg var der besøg fra dronningen i 2018. Bo Hansen (S), der dengang lige havde taget hul på sin første periode som borgmester, var ikke synderligt erfaren som leder af kommunen, da besøget blev anmeldt og afholdt.
– Man bliver enormt stolt over at få meddelelsen. Jeg havde været borgmester i to måneder, så jeg var noget grøn i opgaven. Jeg blev glad på Svendborgs vegne, fortæller han.
Han var især overrasket over borgernes store glæde mod regenten, da de kørte byen rundt i karet. Byen var tætpakket, og han oplevede en stor stolthed over det danske monarki. Men det var også en presset dag, der havde krævet meget forberedelse.
– Det var 27 timers konstant fokus. Der finder man ud af hvor betydningsfuldt, det er. Jeg holdt et par taler undervejs og fandt ud af, at jeg kunne dem udenad, og det sker ikke ret tit, siger Bo Hansen.
Royal by
Fredensborg Slot er beboet af de royale hvert eneste år. Det betyder, at borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) har hilst på dronningen en del gange i løbet af årene.
Ifølge ham betyder det meget for borgerne i Fredensborg at have slottet. Det hænger også sammen med nogle traditioner, når dronningen kommer på besøg.
– Det betyder meget for byens identitet, som også besøges af turister. Hvis man bor i Fredensborg, bor man i en royal by. Det er et levende slot, som vi plejer at sige. Der er rent faktisk kongelige, der bor på slottet, siger han.
Borgmesteren møder dronning Margrethe fast to gange om året. Ved nytårsaudiensen og fakkeloptoget i foråret.
– Det er altid en speciel oplevelse, og hun er altid i godt humør. Vi har gode snakke om byens udvikling. og der er altid gode emner, vi kan tale om til nytårsaudiensen, siger Thomas Lykke Pedersen.
En af de bedste opgaver
Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg, møder ligeledes dronningen fast hvert år. Ifølge ham er dronningens besøg og tilknytning til Sønderjylland en del af kommunens selvforståelse. Sommeren starter ikke rigtigt i Sønderborg, før dronningen flytter ind på Gråsten Slot. Den årlige ferie, der også har betydning, når det kommer til turister og omsætningen for virksomhederne i Gråsten.
– Det er en stor begivenhed hver eneste gang og noget, der gør folk glade og stolte. Det er en af de bedste opgaver, jeg har, siger han.
Borgmesteren havde i en af sine spæde år som borgmester en samtale med dronningen, der ikke var synderligt imponeret over byggeriet midt i byen.
– Engang var der en reception, hvor vi talte sammen om Sønderborg, og så spørger hun så, hvad den store hvide kasse midt i byen er. Jeg svarede jo stolt og glad, at det var vores nye indkøbscenter. Behøver det blive så stort, spurgte hun, og så undlod jeg at fortælle om alle de andre byggerier, vi havde i gang, siger Erik Lauritzen. marp@kl.dk