
Foto: Helsingør Kommune, Assens Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Frederikshavn Kommune og Horsens Kommune. Montage: Danske Kommuner
Sådan påvirker coronaen borgmestrenes arbejdsuge
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Det er ikke bare temperaturerne her i januar 2022, der er anderledes end en typisk januar måned. Borgmestrenes kalendre ser også lidt anderledes ud, fordi aflyste nytårskure og virtuelle møder giver lidt mere luft end vanligt.
Årsagen er coronavirus, og midt i ærgrelsen over alt det, man ikke kan som følge af pandemien, giver den også nye muligheder. Det kan Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn, tydeligt mærke.
– Borgmesterjobbet tager ikke den tid, det plejer lige nu. Normalt plejer jeg at få hjælp til at researche til mine taler. Det gør jeg selv nu. Jeg er også ved at skrive et indlæg til den lokale avis. Og så er jeg begyndt på en skønlitterær bog. Sådan noget plejer jeg slet ikke at have tid til, siger Birgit S. Hansen og tilføjer, at hun altså på ingen måde keder sig og heller ikke beklager sig.
– Jeg tænker, det er meget sundt, at man har lidt flere pauser. Der er også noget godt ved, at man ikke er optaget hvert eneste minut hele dagen. Hvem ved, måske man faktisk bliver en lidt bedre borgmester af det, siger hun.
Det er blandt andet fire nytårsarrangementer i Rotary, markant færre vielser og et komprimeret virtuelt Kommunaløkonomisk Forum, der her i januar har givet Birgit S. Hansen flere timer i kalenderen.
Hendes kollega i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V), kan sagtens genkende billedet. Han har deltaget i virtuelle nytårskure, men sparer en masse transporttid i forbindelse med møder.
– Jeg har i reglen aftenerne fri, og jeg har heller ikke noget i kalenderen om lørdagen. Jeg bruger tiden til at tænke nogle tanker om den nye valgperiode. Det er kun rart at have den mulighed, siger han, der skønner, at borgmesterjobbet for tiden kræver 10 færre timer end normalt.
Det kan Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) nikke genkendende til.
– Jeg kan virkelig mærke det i weekenderne. Der har jeg meget bedre tid, end jeg plejer. Den bruger jeg sammen med mine børn, fortæller hun.
Der er dog en bagside ved den ekstra fritid, som ifølge Benedikte Kiær også for hendes vedkommende er på omkring 10 timer.
– Det er jo alt det sjove, vi går glip af for tiden. Mødet med mennesker. Jeg er træt af virtuelle møder. De kan være gode til hurtige beslutninger, men de er ikke gode til politiske drøftelser, siger hun.
I Assens kan borgmester Søren Steen Andersen (V) godt genkende, at der er lidt længere mellem aftalerne i kalenderen. Men han er god til at fylde tiden ud.
– Jeg er mere hjemme, men jeg bruger tiden til at dykke mere ned i emner, jeg ikke ville have haft tid til normalt. Jeg sparer også en masse transporttid, men transport har jeg tit brugt på at tale i telefon med sådan nogle som dig, og du ringer jo alligevel, så der er jo ikke meget sparet, siger han med smil i stemmen.
Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens, peger på, at det blot er andre opgaver, der fylder end de sædvanlige.
– Jeg har ikke været til nytårskure, og min kalender ligner da ikke helt sig, men det er nu mest, fordi det er nogle helt andre opgaver, der fylder. Alt det, der relaterer sig til corona. Jeg har dog lidt mere tid til at få det nye byråd godt i gang, siger han. mdbr@kl.dk