Er det Christina-effekten? Nye borgmestre vil i praktik og flytte borgmesterkontoret ud
tekst Anna Törnqvist Jensen
Der er ingen tvivl om, at kommunalvalgets helt store vinder blev Holbæks genvalgte borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), som i 2017 blev borgmester for første gang som blot 25-årig.
Hun sikrede sig 18.590 personlige stemmer, hvilket slog danmarksrekorden i personlige stemmer, da det svarede til 46 procent af alle de afgivne stemmer i kommunen. De seneste fire år har hun gjort en dyd ud af at gå i praktik hver tirsdag og flytte borgmesterkontoret rundt i lokalområderne med jævne mellemrum. Og noget tyder på, at det har inspireret en række af landets nyvalgte borgmestre.
I al fald lægger Hvidovres nye borgmester Anders Wolf Andresen (SF) over for Danske Kommuner ikke skjul på, at Christina Krzyrosiak Hansen har inspireret ham til at ville prioritere besøg i høj grad.
– Jeg vil komme meget ud og være meget i dialog. Det gælder også på sociale medier. Det vil borgerne nok komme til at mærke. Det er en del af min tilgang til politik, siger han, mens det samme gør sig gældende for Michael Stegger (S), der er flyttet ind på borgmesterkontoret i Syddjurs – og er parat til at flytte det ud igen.
– En dag hver måned vil jeg flytte ud på kommunale institutioner. Det koster ikke noget at være der, og så får jeg muligheden for at besøge nogle lokale foreninger og være til stede på en anden måde. Det er jeg meget opmærksom på at få sat i gang, har han tidligere fortalt til Danske Kommuner og understreget, at Christina Krzyrosiak Hansens tilgang til borgmestergerningen også er hans store inspiration.
Vil ikke bare sætte flueben
I Egedal har Vicky Holst Rasmussen (S), der er ny borgmester, allerede haft sin første praktikdag på kommunens biblioteker.
– Jeg har altid været bruger af biblioteker, men den logistik, der er omkring det og den faglighed, der er til stede, opdager man måske ikke, når man bare lige kommer og låner eller afleverer. Det at være i praktik giver mig et indblik i, hvordan nogle af kommunale funktioner er skruet sammen, siger hun og understreger, at det er vigtigt for hende som ny borgmester og repræsentant for både kommunens borgere og medarbejdere, at prioritere at komme i praktik løbende.
– Det er noget, jeg vil gøre brug af i hele perioden. Når man skal træffe beslutninger som politiker, er det vigtigt at se, hvordan det lever ude på den store arbejdsplads. Det giver mig en indsigt at komme lidt mere bag tæppet og møde medarbejderne, som har nogle andre nuancer og perspektiver. Så jeg håber, at jeg kan blive et bindeled, fordi jeg har set, hvordan maskinrummet fungerer, siger Vicky Holst Rasmussen.
Også hun mener, Christina Krzyrosiak Hansen har en inspirerende tilgang, og Vicky Holst Rasmussen mener, alle borgmestre bør gå i praktik i det omfang, det passer ind i deres borgmesterembede og organisationen i øvrigt. Men idéen om at komme ud og se, hvordan virkeligheden er, er ikke ny for Vicky Holst Rasmussen.
– Jeg har gjort det før som udvalgsformand, hvor jeg har gjort meget ud af at komme ud og besøge institutioner. Så idéen er ikke bare lige opstået, fordi jeg er blevet borgmester, siger hun.
Det samme gør sig gældende for Silkeborgs nye borgmester Helle Gade (S), som ligeledes planlægger praktik.
– Min fornemmelse er, at det politiske niveau er kommet for langt væk fra dagligdagen for de mennesker, vi er politikere for. Det her signalerer, at vi faktisk gerne vil borgerne og medarbejdere. Så jeg vil gerne den fortælling om, at politikerne er for langt væk til livs, siger Helle Gade og fortsætter:
– Jeg er jo ny i job, og derfor synes jeg også, man skal byde sig selv til. Vi har mange forskellige kommunale funktioner, og jeg vil gerne selv prøve at få dem ind under huden og få et indblik i hverdagen og medarbejdernes dagligdag. Jeg synes, det giver god mening for en borgmester, fordi vi skal sidde og træffe politiske beslutninger.
Helle Gade har også som udvalgsformand gjort meget ud af at få udvalget med ud af rådhuset.
– Jeg har faktisk gjort det hele tiden, og jeg håber på, at jeg får en erfaring med, som jeg kan bruge i mit politiske virke. Man kan nemt sidde og kigge på en sagsfremstilling og snakke med direktionen og cheferne, men man mangler den indlevelse og engagement, der er fra vores medarbejdere. Den vil jeg gerne have ind under huden og videreformidle til mine byrådskollegaer, siger Helle Gade, der dog understreger, at en borgmester i praktik ikke bare skal være for syns skyld.
– Vi skal bruge det konstruktivt efterfølgende. Det er et redskab for mig. Jeg skal ikke bare ud og shine, siger hun, mens Vicky Holst Rasmussen supplerer:
– Hvis man skal gøre det her, mener jeg, man skal gøre det i hele perioden. Det skal ikke bare være for at sætte et flueben. antj@kl.dk