Størstedelen af ikke-vestlige indvandrere er i job
tekst Martin Pedersen
Mere end halvdelen af ikke-vestlige indvandrere er i et lønmodtagerjob, og den økonomiske vækst kan mærkes på denne del af beskæftigelsesområdet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
55,8 procent af ikke-vestlige indvandrere i alderen 15-64 år er i arbejde, hvilket er det højeste målt i 13 år.
Den store fremgang skyldes i særdeleshed, at kvinderne er kommet i arbejde. Siden før coronakrisen er andelen af ikke-vestlige indvandrerkvinder, der er kommet i beskæftigelse, steget mere end andelen af ikke-vestlige indvandrermænd.
– Det er en bemærkelsesværdig udvikling. Ikke-vestlige indvandrere og i særdeleshed ikke-vestlige indvandrerkvinder har historisk set været længere tid om at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter kriser, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Lige nu står vi med en historisk chance for at få integreret flere ikke-vestlige indvandrere på det danske arbejdsmarked. Arbejdsgiverne hungrer efter arbejdskraft, og det giver en masse jobåbninger til ikke-vestlige indvandrere.
Udover stigningen i antallet af beskæftigede, viser analysen også, at i 18 ud af 19 brancher er der sket en stigning i antallet af ikke-vestlige indvandrere.
– Der har været en stor fremgang i beskæftigelsen for ikke-vestlige indvandrere inden for social-og sundhedsvæsnet. Det skal blandt andet ses i lyset af COVID-19, som har skabt et stort behov for arbejdskraft i test- og vaccinationscentre, lyder det fra Erik Bjørsted.
Han pointerer derudover, at deres beskæftigelse er meget konjunkturfølsom, fordi mange ikke har en uddannelse. En opkvalificering af ikke-vestlige indvandrere vil derfor give dem en større tilknytning til arbejdsmarkedet.
Det samlede antal beskæftigede ikke-vestlige indvandrere er steget med 17.000 personer fra andet kvartal i 2020 til tredje kvartal i 2021. marp@kl.dk