
Britta Schall Holberg foran Hagenskov Slot. Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
En af kommunestyrets ambassadører er blevet tavs
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Lærer, hofjægermester, byrådsmedlem, folketingsmedlem, indenrigs- og sundhedsminister, landbrugsminister, godsejer, debattør, forfatter, foredragsholder og senest ældrerådsformand.
Et langt liv med mange roller er slut. Det tilhørte Britta Caroc Schall Holberg, og blev derfor – selvfølgelig, fristes man til at sige – udnyttet til det allersidste. 80 år blev det til – og heraf blev mange af dem viet til politikken.
Britta Schall Holberg blev født på en gård ved Glumsø og flyttede efter forældrenes skilsmisse til Birkerød med sin mor. Hun tog lærereksamen på Zahles i København og blev gift med lærerkollegaen Jørgen Hansen, som hun flyttede til Tuse ved Holbæk sammen med.
Her blev hun sideløbende med lærergerningen tilknyttet Venstre-avisen Sjællands Tidende som meddeler. Senere blev hun skolemedarbejder ved avisen og meldte sig samtidig ind i Venstre. Hun blev valgt til byrådet i Holbæk i 1970.
Væltede ikke i blæsten
I 1977 overtog hun Hagenskov Slot ved Ebberup fra sin far. Familien rykkede til Fyn, og allerede året efter var hun igen at finde på en stemmeseddel til et kommunalvalg. Denne gang i daværende Assens Kommune, hvor hun i en periode var viceborgmester og socialudvalgsformand.
Landspolitikken kaldte i 1982, da Henning Christophersen (V) fik hende med på Schlüters ministerhold. Posten som indenrigs- og sundhedsminister var ikke nem, da der både var blødersagen på sundhedsområdet, som hun senere blev frikendt for ansvaret for, og trange økonomiske kår, hvilket kommunerne fik at mærke gennem lavere bloktilskud. Men selv om der var blæst omkring hende, var Britta Schall Holberg ikke en, man sådan lige væltede omkuld. Læringskurven var stejl, for landspolitik er noget ganske andet end kommunalpolitik.
Det var også i hendes ministertid, at frikommuneforsøgene blev opfundet efter svensk forbillede. Det lå hende meget på sinde, at kommunerne kunne få lov til at udfordre de mange statslige regler.
– Jeg havde en drøm om, at det kunne betyde, at Folketinget ikke skulle blande sig i alt muligt. Derfor er det bittert at se, hvordan mit eget parti fører an i en politik, som bliver til ren centralisme. Jeg er bange for, at det ender med, at vi afskaffer det kommunale selvstyre, sagde hun i et interview med Kristeligt Dagblad sidste år.
Comeback
Fra 1985 og helt frem til 1993 udførte 30 kommuner i alt 400 forsøg, hvoraf mere end halvdelen førte til senere lovændringer. Næsten alle regeringer siden da har også i en eller anden grad eksperimenteret med øgede frihedsgrader.
Efter ministertiden vendte Britta Schall Holberg til journalistikken og var fra 1998 til 2001 politisk redaktør på Fyens Stiftstidende. Samtidig havde hun en omfattende foredragsvirksomhed. Mange forsamlingshuse og menighedshuse har haft besøg af fru Holberg, der sjældent sagde nej til en invitation.
Senere blev det til et comeback i Folketinget fra 2005 til 2011. Politik var efterhånden blevet noget andet end det, Holberg forlod, men hun beholdt sin integritet og kritiserede, når hun vurderede det berettiget. Også selv om det var internt i hendes eget parti. Britta Schall Holberg var i de sidste år af sit politiske virke et glimrende eksempel på, at der var både højt til loftet og langt til døren i Venstres gruppelokale på Christiansborg. Det var blandt andet i udlændingedebatten, at visse partifæller fik den holbergske kærlighed at føle.
Efter sin sidste periode på tinge fortsatte Britta Schall Holberg med at skrive læserbreve og kommentarer i medierne, blandt andet til den lokale ugeavis i Assens. Det var også her, hun fik sit sidste hverv som folkevalgte. I efteråret 2021 blev hun med knap 1.500 stemmer valgt til ældrerådet i Assens Kommune, som hun – selvfølgelig – blev formand for.
Ved sin død var hun ved at skrive sine erindringer. Det vides ikke, hvor langt hun var. Men man kan kun håbe, at der kommer en bog ud af det, for kedelig kan den dårligt blive.
Britta Schall Holberg efterlader sig sønnerne Mads og Jacob. Sidstnævnte driver i dag Hagenskov.
Bisættelsen finder sted fra Sønderby Kirke lørdag den 5. marts kl. 12.