
Foto: Colourbox
Socialt blandede skoler er på tilbagetog
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Socialt blandede skoler er blevet en sjældenhed. Færre børn fra forskellige sociale lag møder hinanden, når de går i skole. Der har været en markant tilbagegang de seneste 10 år, viser en ny analyse af skoler med minimum 100 elever fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har undersøgt forældrenes indkomstoplysninger.
Således var 42 procent af de danske grundskoler i 2010 socialt blandede, hvorimod der i 2020 kun var 27 procent socialt blandede skoler. En skole anses som blandet, når den har mellem 10 og 30 procent af eleverne i samtlige af de fem forskellige indkomstgrupper.
– En blandet skole er vigtig for sammenhængskraften, fordi børnene i højere grad vokser op og interagerer med børn fra andre samfundslag end deres eget. Det er enormt vigtigt for den sociale mobilitet og for forståelsen af andre menneskers livsbetingelser, siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.
Analysen viser, at færre privatskoler er blandet i forhold til folkeskoler. På privatskoler er der en overvægt af elever med rige forældre, hvor der i hver anden folkeskole er en overvægt af børn fra den laveste indkomstgrupper. 22 procent af privatskolerne er blandet mod 29 procent af folkeskolerne.
– De private skoler er i høj grad der, hvor ressourcestærke forældre sender deres børn hen, mens folkeskolen løfter et tungere socialt ansvar, siger Sune Caspersen.
Det frie skolevalg gør, at hvis man ikke ønsker, at sit barn skal gå i den skole, der lægger tæt på bopælen, og som man har ret til at blive optaget på, kan man søge om at komme ind på en hvilken som helst anden skole.
Til Politiken siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at hun ikke har planer om at ændre ved dette, men at hun dog er bekymret over udviklingen.
– Modellen er ikke udviklet endnu, men vi har et ønske om, at børnene skal gå i skole, tæt på hvor de bor. Man skal tænke sig godt om for at være så lidt indgribende som muligt. Samtidig er det afgørende vigtigt for os, at der kommer en bedre elevsammensætning. Det skal vi finde en balance i, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til avisen.