
Illustration: HipGuard
Airbag skal beskytte aarhusianere mod hoftebrud
tekst Thomas Kokholm Nielsen, tkn@kl.dk
Først var den i bilerne. Så fik cyklisterne den om halsen. Nu flytter teknologien til hofterne. I Aarhus Kommune vil man teste den såkaldte HipGuard, der er en airbag, der skal forebygge hoftebrud.
Hoftebrud er især hos ældre borgere en hyppigt forekommende skade. Det er dyrt og betyder tab af livskvalitet.
Hvert år får 9.000 danskere over 50 år et hoftebrud, og det skønnes at koste cirka 300.000 kroner pr. hoftebrud. 10 procent af hoftebrudpatienter ender på plejehjem og mere end halvdelen får reduceret gangfunktion. Derfor er det ikke uden grund, at mange ældres største frygt er at falde og brække hoften. Men målet med hofteairbaggen er at undgå knoglebrud, idet airbaggen udløses ved fald og fordeler trykket, når man rammer jorden.
Velfærdsteknologisk for front
Sundhedsrådmand Christian Budde (V) glæde sig til, at man nu sætter gang i forsøget med hofteairbags.
– Aarhus er blandt de førende byer i verden, når det kommer til udvikling og implementering af velfærdsteknologi. Vi har et godt erhvervsmiljø inden for velfærdsteknologi, og så har vi en kommune og et byråd, som har været villig til at investere i både udvikling og indkøb. Resultatet har været mere frihed, mere tryghed og mere livsglæde til borgerne, og samtidig har velfærdsteknologien betydet bedre arbejdsmiljø, mere effektive arbejdsgange og færre udgifter. Nu må vi se, om hofteairbaggen kan være den næste vellykkede teknologi i rækken, siger Christian Budde i en pressemeddelelse.
På DokkX, som er Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske udviklingslaboratorium, forklarer leder Kirsten Rud Bentholm, at HipGuard er et nyt princip, når man taler fald.
– Vi arbejder i forvejen meget med faldforebyggelse, og der findes alarmer, man kan bruge, når man allerede er faldet. Nu vil vi så undersøge, i hvilken udstrækning hofteairbaggen kan give brugeren tryghed og motivere til et mere selvstændigt liv med for eksempel motion og aktiviteter uden for hjemmet, siger hun.
Fakta om hoftebrud
Hoftebrud koster samfundet dyrt hvert år i behandling og genoptræning. Hoftebrud er desuden forbundet med højere dødelighed. Det giver sig selv, at et brud på hoften også i høj grad går ud over livskvaliteten.
Hvert år får 9.000 danskere over 50 år et hoftebrud. Langt de fleste brud kommer efter fald.
- 10% af hoftebrudpatienter ender på plejehjem; mere end halvdelen får reduceret gangfunktion.
- Hoftebrud, herunder lårbenshalsbrud, er den dyreste enkeltdiagnose i sundhedsvæsenet overhovedet og lægger beslag på omkring 6% af alle sygehussenge.
- Dødeligheden for hoftebrud er mellem 14 og 36 procent inden for det første år. Det skyldes ikke selve bruddet, men følger såsom infektioner eller blodpropper.
Kilde: sundhed.dk, Sygeplejersken, Sundhedsstyrelsen og Defactum Region Midtjylland.