
Foto: Colourbox
Det går fremad, men hver ottende afgangselev dumper i dansk og matematik
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Den gode nyhed er, at der er flere og flere elever, der afslutter folkeskolens 9. klasse med mindst 2 i dansk og matematik og dermed består afgangseksamen. Alligevel var der i 2019 knap 8.800 afgangselever – svarende til hver ottende – der ikke havde mindst ét 2-tal i dansk og matematik, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Samtidig peger analysen på, at der er store regionale forskelle. Flere steder på Syd- og Vestsjælland er andelen af elever uden 2 i dansk og matematik dobbelt så højt som i hovedstadsområdet og Midtjylland. Analysen bygger på registerdata fra Danmarks Statistik.
Coronakrisen har gjort endnu flere seniorer langtidsledige
Selv om der mangler medarbejdere som aldrig før i de fleste brancher, hænger de 60-64-årige stadig i bremsen, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I den aldersgruppe er 41 procent af de arbejdsløse langtidsledige – hvilket vil sige, at de har været ledige i mere end 80 procent af tiden det seneste år. Ser man på hele den ledige del af arbejdsstyrken, er 31 procent langtidsledige. Analysen bygger på tal fra efteråret 2021 og følger tendenserne før coronakrisen, hvor 25 procent af de 60-64-årige var langtidsledige.
Insekters vingeslag afslører, hvordan det går med biodiversiteten
Verden over går det kun én vej med antallet af insekter: Tilbage. Men de er vigtige både som bestøvere og som føde for andre dyr – og derfor er det vigtigt at holde øje med insekternes biodiversitet. Det har hidtil været en krævende og besværlig opgave, men nu kommer forskere fra Københavns Universitet til undsætning med kunstig intelligens, der ved hjælp af en infrarød sensor kan genkende og registrere insekternes vingeslag. Det gør det muligt at fortælle, hvordan det står til med antallet af arter, uden at man skal tælle dem alle sammen.