
Besværlig borger nævnt i åben dagsorden: Det er en gabestok, mener lokal MF’er, som vil have ministeren på banen
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
En sag om en borger, der med sine mange henvendelser til forvaltningen i Varde Kommune tager meget af medarbejdernes tid, lander nu på indenrigs- og boligminister Kaare Dybvads (S) bord.
Borgeren var indtil for nylig nævnt ved navn og e-mailadresse i sagsfremstillingen i et dagsordenpunkt til økonomiudvalgets møde på onsdag. Her lægger forvaltningen op til at bruge 100.000 kroner til den arbejdskraft, det kræver at håndtere de mange henvendelser fra borgeren. Ydermere fremgik det af fremstillingen, at borgeren ofte har været nedladende, og at det har påvirket medarbejdernes psykiske velbefindende.
Dagsordenpunktet er nu fjernet fra dagsordenen, efter det lokalt valgte folketingsmedlem og medlem af Folketingets indenrigsudvalg Anders Kronborg (S) er gået ind i sagen. Han kalder det for en ”gabestok” at nævne navnet på den pågældende borger.
– Jeg synes, sagen har en principiel karakter. Hvis borgere er trælse eller grove, så har man jo allerede i loven og ombudsmandspraksis nogle muligheder. Men man skal huske, at borgerne har en grundlæggende rettighed til at interessere sig for, hvad der foregår i den offentlige forvaltning. Når man sætter en borger på dagsordenen og laver subjektive vurderinger af den borger, så kan jeg frygte, at andre borgere ikke tør henvende sig, siger Anders Kronborg, der har stillet en række spørgsmål til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) om kommunens håndtering af sagen.
Til JydskeVestkysten siger Vardes borgmester Mads Sørensen (V), at han ikke fortryder, at han godkendte, at sagen var på dagsordenen. Han har nu valgt at pille den af igen.
– Jeg står fuldt ud politisk på mål for den beslutning, jeg traf. Jeg havde håbet, vi kunne have fået en god og konstruktiv drøftelse på onsdag, men jeg kan også konstatere, at der nu er fremlagt så mange holdninger, at sagen kalder på en dybere drøftelse, siger Mads Sørensen.
Kommunaldirektør Mogens Pedersen forklarer desuden til avisen, at navnet optræder af hensyn til andre borgere, der ellers kunne tro, at sagen handlede om dem. Anders Kronborg fastholder sine spørgsmål til ministeren om sagen.
– Jeg vil gerne have en afklaring af, om man kan gøre, som Varde Kommune har gjort i denne sag. Som kommune skal man kunne holde til, at borgere og journalister kontrollerer, hvad der foregår, siger han.
Danske Kommuner har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen fra både kommunaldirektør Mogens Pedersen og borgmester Mads Sørensen, men ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.