
Foto: Colourbox
Ny undersøgelse: Her oplever medarbejdere oftest seksuel chikane, vold og trusler
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
En ny stor spørgeskemaundersøgelse, som er besvaret af cirka 30.000 lønmodtagere og gennemført af Arbejdstilsynet, giver indblik i lønmodtageres arbejdsmiljø. Ser man nærmere på lønmodtagernes psykiske arbejdsmiljø, er chikane fra eksterne den krænkende hændelse, som flest oplever. Men flere oplever også seksuel chikane, uønsket seksuel opmærksomhed, vold og trusler om vold.
Blandt de, der i løbet af det seneste år har oplevet at være udsat for chikane, er det særligt medarbejdere på døgninstitutioner og i hjemmeplejen, der har været udsat. Her svarer 29,2 procent nemlig, at de har oplevet at blive chikaneret i forbindelse med deres arbejde.
Samlet set har 5,4 procent af alle lønmodtagere oplevet seksuel chikane og/eller uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen inden for det seneste år, og også her boner medarbejdere på døgninstitutioner og i hjemmeplejen ud, idet 9,8 procent af en af de store faggrupper, nemlig social- og sundhedsmedarbejderne, svarer, at de har været udsat for seksuel chikane, mens 14,2 procent svarer, at de har været genstand for uønsket seksuel opmærksomhed.
Det er grum læsning, men det er desværre ikke noget, der overrasker mig.
Trusler om vold eller fysisk vold er tilsyneladende en del af mange specialpædagogers hverdag, idet henholdsvis 36,8 procent og 23,5 procent svarer, at de kan genkende dette fra deres arbejdsliv det seneste år. Det samme gør sig gældende for henholdsvis 24,5 procent og 19,3 procent af social- og sundhedsmedarbejderne.
Og tallene kommer ikke bag på forbundssekretær i FOA, Maria Melchiorsen.
– Desværre ikke, konstaterer hun og fortsætter:
– Der skulle nærmest et mirakel til, hvis det skulle have ændret sig markant fra de medlemsundersøgelser, vi selv har lavet. Det er grum læsning, men det er desværre ikke noget, der overrasker mig, at vi boner meget ud i forhold til uønsket seksuel opmærksomhed, vold og trusler.
Men der findes ikke noget quick fix, der fra den ene dag til den anden kan gøre social- og sundhedsmedarbejdernes dagligdag fri for chikane og trusler. Det gælder ifølge Maria Melchiorsen først og fremmest om at tale om oplevelserne.
– Vi bliver også nødt til at se på, i hvert fald inden for det område, FOA repræsenterer, om det er den demente Hr. Hansen, en pårørende eller andre borgere, der udøver uønsket seksuel opmærksomhed eller kommer med trusler for der er selvfølgelig stor forskel på, hvor det kommer fra. Men vi skal være meget opmærksomme på det, og særligt i forhold til vores unge kollegaer og elever, som kommer ud på arbejdspladserne, for det skal ikke være sådan, at det her bare er en del af dagligdagen, siger hun.
Ifølge Maria Melchiorsen har FOA gennem BFA, hvor både kommuner og regioner er repræsenteret, lavet en del materiale for medarbejderne om, hvordan man håndterer svære situationer på arbejdspladsen, ligesom hun mener, den fastholdelses- og rekrutteringsindsats, som er i gang mange steder, kan have en effekt.
– Det betyder noget, at man har faste kollegaer, og man ved, hvem man går på arbejde med. Det gør det nemmere at tale om de ting, der bliver svære, ligesom det også bliver lettere at tale med en leder, hvis der er et mindre ledelsesspænd, og der er et tillidsfuldt forhold. Mit indtryk er, at der i dag ikke er meget tid til at tale om nogle af de her oplevelser, men jeg tror, at supervision og faglig sparring også kan være en vej ind til at løse nogle af problemerne. Men det er det lange seje træk, siger Maria Melchiorsen.