
Foto: Colourbox
Lav et barn og få 50.000 kroner
tekst Martin Pedersen, marrp@kl.dk
Nybagte forældre i den norske kommune Bø kan med god samvittighed vælge den dyre barnevogn. Kommunen har nemlig i december vedtaget, at for hvert nyfødte barn, får forældrene en pengepræmie på 50.000 norske kroner. Det skriver den norske avis VG.
Forslaget kommer fra den borgmester Sture Pedersen fra partiet Høyre, og oven i hatten skal kommunen nu også have billigere børnehaver.
– Gennemsnitsprisen på for en børnehaveplads på landsplan er 3.000 kroner om måneden. Hos os skruer vi prisen ned til 1.500 kroner om måneden. Den pris skal endda længere ned, siger borgmesteren.
Bø er tidligere blevet kaldt for ”Norges Monaco” og ”skattely-kommunen”, fordi den tidligere har tiltrukket millionærer, efter det blev besluttet at sænke formueskatten.
– Jeg er en impulsiv borgmester, som kan godt kan lide, at ting sker, siger Sture Pedersen til VG.
Skoleelever i Odense skriver 1.000 bøger
– Hune løb æfta bjon bjon ha kæpn hune er trte hune ta en lure.
Sådan lyder det blandt andet i bogen ”dar va en gar 2 hune”, som er skrevet af Alberte. Hun er en af flere hundrede skoleelever i Odense, der har fået ideer til deres egne bøger og er sprunget ud som forfattere.
De første 250 ud af 1000 bøger er allerede skrevet, og de er ikke kun for børn. Alle sætningerne oversættes nemlig til korrekt dansk, og historien ovenfor oversættes til:
– Hunden løb efter bjørnen. Bjørnen havde en kæp. Hunden er træt. Hunden tager en lur.
Det er en del af projektet Børnebogsmesse, hvor 0.-2. klasses elever får lov til at skrive om lige det, de har lyst til, uden at skulle tænke på, om det er stavet eller skrevet korrekt. Bøgerne ligger på nuværende tidspunkt kun online, men planen er bogmesser på fem biblioteker i Odense, hvor man altså også kan få fysiske bøger at mærke.
– Mange børn har nu fået deres debut som forfatter og går i sporene efter H.C. Andersen og andre store odenseanere, der har udtrykt sig i fortælling og poesi. Det trykte ord er varigt i forhold til en snap eller en story på instagram, og det giver børnene en forståelse for varighed i tanker. De får en stærk tilknytning til biblioteket, når deres bøger bliver lånt ud, så de kan læse hinandens fortællinger. Børnebogsmesserne skaber et helt særligt engagement hos en ny generation af brugere af bibliotekerne, og projektet sætter en ny dimension på bibliotekets vigtige rolle som formidler af viden og oplevelser, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K) i en pressemeddelelse.