
Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Hver anden kommunalpolitiker blev udsat for chikane i valgkampen
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Chikane og trusler har ifølge en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fået hver femte kandidat til kommunalvalget til at tvivle på deres fremtid i politik. Undersøgelsen viser også, at 45 procent af kandidaterne var udsat for chikane og trusler under valgkampen sidste år. Og resultaterne bekymrer instituttet.
– Når trusler og chikane skræmmer kandidaterne ud af politik, begynder det at gå ud over demokratiet. Partierne bør være klar til at slå ring om de kandidater, der er i farezonen for trusler og chikane, og hjælpe dem, når det sker, siger Morten Emmerik Wøldike, leder af køn og LGBT+ hos Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen viser, at trusler og chikane kan få direkte konsekvenser for partiernes rekruttering af kandidater og bekræfter. Den viser at det særligt er unge, kvindelige og minoritetsetniske kandidater, der er ramt. En ud af 10 overvejer ifølge undersøgelsen helt at træde ud af politik på grund af trusler og chikane.
Ifølge Morten Emmerik Wøldike er det problematisk, at det særligt er de grupper, der i forvejen er underrepræsenteret i kommunalpolitik, der bliver hårdest ramt.
– Det kan i værste fald føre til politikerflugt, og så får vi en endnu større skævhed i partierne og i sidste ende i lokaldemokratierne, siger han.
Undersøgelsens resultater bekymrer også næstformand i KL og borgmester i Kalundborg Martin Damm (V).
– Hvis miljøet bliver så råt, har det nogle demokratiske implikationer. Hvis vi gerne vil have en mangfoldig sammensætning i vores kommunalbestyrelser, er det jo et problem, hvis der er grupper, der siger: ”Det her, det vil vi ikke være med i,” siger Martin Damm til Politiken.
I sensommeren gjorde Indenrigs- og Boligministeriet det klart, at kommuner kan give politikere, der er udsat for chikane, trusler, vold eller hærværk, hjælp til at anmelde forholdene til politiet. De kan desuden godtgøre udgifter til psykologbistand. Udmeldingen fra ministeriet kom efter en henvendelse fra KL.
Nøgletal fra undersøgelsen
- 45 procent af kandidaterne til KV21 oplevede chikane eller trusler, for eksempel hærværk på valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.
- Særligt kvinder, unge og etniske minoriteter, der stillede op til kommunalvalget, blev udsat for chikane og trusler
- 25 procent af de kvindelige kandidater i alderen 18 til 39 år oplevede seksuel chikane under valgkampen
- To ud af tre kandidater med minoritetsbaggrund blev udsat for chikane eller trusler under valgkampen
- 45 procent af kandidaterne svarer, at chikane og trusler har påvirket deres adfærd under valgkampen
- 19 procent af dem, der har oplevet chikane eller trusler, overvejer at undlade at genopstille på grund af deres oplevelser med chikane og trusler
- 2.271 kommunalvalgskandidater har besvaret spørgeskemaet i perioden den 18. november til den 3. december. Det svarer til en svarprocent på 30 procent.
Kilde: Institut for Menneskerettigheder