
Pressefoto
Når Venstre sidder på det absolutte flertal, må man som SF'er knokle for indflydelsen
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Arne Noe (SF) havde egentlig ikke troet, at han skulle være politiker. Han har været aktiv i SF siden slutningen af 1970’erne, og Villy-effekten endte så endelig med at Arne Noe kom i kommunalbestyrelsen i Lemvig i 2009.
Efter en enkelt periode blev han ikke genvalgt, og han regnede heller ikke med at blive det igen. Men så ramte en tragedie partiet i Lemvig. Kristen Touborg (SF), der var tidligere mangeårigt medlem af Lemvig Kommunalbestyrelse og før havde siddet i Folketinget, var partiets spidskandidat, men omkom i en ulykke.
Fra Byrådet
I Danske Kommuner er vi optaget af at give kommunalpolitikerne en stemme. Derfor har vi serien ”Fra Byrådet”. Her fortæller politikerne om det, der optager dem lige nu og sætter ord på arbejdsvilkårene som politiker.
– I 2017 sagde jeg ja til at genopstille. Jeg havde egentlig affundet mig med, at jeg ikke nødvendigvis skulle være politiker igen efter ikke at være genvalgt, men så skete der det meget uheldige at Kristen blev trafikdræbt, og så blev jeg spidskandidat, siger Arne Noe.
For SF’eren var det heller ikke nemt at holde sig fra politik efter at have siddet en enkelt periode og praktisere de klassiske politiske dyder.
– Når man prøvet at være politiker bliver man bidt af det. Det handler om at kunne være med til at gøre en forskel og tilegne sig det værktøj at kunne sætte sig ind i en problemstilling og argumentere for løsninger som tilgodeser helheden, siger Arne Noe.
En fri opposition
I Lemvig sidder Venstre på et absolut flertal og har gjort det i en årrække. Som SF’er betyder det derfor, at det kan være en kamp at få indflydelse.
– Den eneste måde jeg som SF’er kan påvirke noget er ved at sætte mig ind i de enkelte sager og synliggøre, hvad der sker. I og med at vi stort set ikke fik noget ekstra i konstitueringen, er vi frie i forhold til altid at være den nødvendige opposition, siger Arne Noe.
Fordelingsmetoden der i dag bruges til kommunalvalg, er ifølge Arne Noe ikke optimal. Han ser det som et problem og urimeligt, at et enkelt parti kan sidde på al magten i en kommune.

Blå Bog
Arne Noe (SF)
Født i 1957
Uddannet landmand med grønt bevis
Driver et moderne økologisk landbrug
Medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig fra 2010 til 2014 og igen fra 2018
537 personlige stemmer ved KV21
Medlem af teknik- og miljøudvalget
Bestyrelsesformand for Thise Mejeri fra 1993 til 2001
Han er tilhænger af blandt andet Hal Kochs demokratiske forståelse, hvor demokratiet handler om samtale, forhandling og ikke om afstemning. Det, mener Arne Noe, står i kontrast til D’Hondts fordelingsmetode og det absolutte flertal.
– Demokrati er ikke bare et spørgsmål om at flertallet bestemmer. Demokratiet er en samtale, og i virkeligheden er det fantastisk, at det bliver praktisereret sådan i Norden, især når flertalspartiet forstår at lytte til andre parter. Det sker dog ikke altid, siger Arne Noe.
Når kritikken ellers er landet på det absolutte flertal, er Arne Noe dog alligevel glad for det samarbejde kommunalbestyrelsen har, og SF var også en del af sidste års budget.
– Der er rigtig mange ting, vi er fælles udfordret på uanset parti. Det handler om demografi, og det handler om, at vi alle sammen er klar over, at hvis vi ikke har de bedste skoler eller daginstitutioner, så bliver vi fravalgt som bosætningskommune, siger han.
Tilbage til arbejdsbordet
Arne Noe har et landbrug, hvor han dyrker økologisk. Herigennem har han også pådraget sig den holdning, at sprøjtemidler er helt unødvendige, og at økonomien sagtens kan fungere uden. Derudover har det også givet ham en større dagsorden at gå op i, og Arne Noe har tilmed været forud for sin tid på den front.
– Som økologisk landmand er det den grønne omstilling og klimakampen, som jeg først og fremmest arbejder for, og rent faktisk i stillede jeg i 2011 et forslag til en klima- og energihandlingsplan, som stort set er identisk med den DK2020-klimahandlingsplan, Lemvig Kommune netop har vedtaget, siger han.
Omstillingen til vedvarende energi er også noget, der optager Arne Noe. Et Power-to-X-anlæg og en brintledning. Hvis der skal satses på vind- og solenergi, skal der nemlig være muligheder for at lagre energien.
– Der er så mange muligheder, som kan være med til at hjælpe. Det er også nødvendigt, men er samtidig en omstillingsproces, siger han.
SF fik to mandater ind i kommunalbestyrelsen til seneste kommunalvalg. Arne Noe fik tredje flest stemmer i kommunen. Det opfatter han som om, at borgerne respekterer ham og partiet, og at de regner med SF som oppositionsparti.
– Nu skal vi tilbage til arbejdsbordet, lære de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen at kende og have tingene til at fungere med så meget indflydelse som muligt. I hvert fald så meget som vi kan få med et venstreflertal.