
Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S) lod begge forstå, at KL er mere end klar til at starte forhandlingerne om en sundhedsreform. Foto: Frederik Drejer
En ny ældrelov giver ingen mening uden en sundhedsreform
tekst Gitte Johansen
Med alderen bliver vi mere pleje- og behandlingskrævende, og god ældrepleje handler også om sundhedsfaglige kompetencer. Derfor giver det ingen mening at tale om en ældrelov uden samtidig at tale om en sundhedsreform. Det var det klare budskab, da 550 engagerede politikere, organisationsfolk og embedsmænd diskuterede løsninger og udfordringer på KL’s webseminar ”Ingen ældrelov uden sundhed”.
– Efter statsministerens nytårstale er der behov for at sende et klart signal om, at man ikke kan se på en ny ældrelov uden at se på sundhed samtidig. Når vi ser på, hvad det er for opgaver, kommunerne står med, er det helt klart, at de to områder hænger uløseligt sammen, sagde Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.
Budskabet blev bakket op af Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København.
– Vi skal have et sundhedsvæsen, som hænger sammen. Der bliver talt meget om, at sygehusene er pressede, men kommunerne mærker også presset. Vi får flere og flere sundhedsfaglige opgaver, men der er ikke fulgt penge med. Vi skal have større fokus på den sundhed, der foregår udenfor hospitalerne, sagde hun.
Konsulent Sidsel Vinge, som har beskæftiget sig med kommunal sundhed i årevis, gjorde det krystalklart, at ældre og sundhed i praksis smelter sammen, og at det i en kommunal hverdag giver store udfordringer, når opgaverne omkring den enkelte ældre hører under henholdsvis sundhedsloven og serviceloven.
– Vi har slet ikke brug for en ny ældrelov. Vi har kun brug for en ny sundhedslov. En ældrelov vil være en ny tredje lov, som kun vil skabe mere bureaukrati. Vi har brug for en samlet lovgivning, sagde Sidsel Vinge.
Vi har slet ikke brug for en ny ældrelov. Vi har kun brug for en ny sundhedslov. En ældrelov vil være en ny en tredje lov, som kun vil skabe mere bureaukrati.
Også Christoffer Buster Reinhard (K), næstformand i Region Hovedstaden, lagde vægt på, at sundhed må og skal være helt centralt i en ny ældrelov.
– Men desværre er der silotænkning på Christiansborg, allerede inden arbejdet går i gang. Sundhed hører under Magnus Heunicke, mens ældreområdet er placeret hos Astrid Krag. Målet må være at lave en lov, hvor borgerne ikke opdager, om det er kommunen eller regionen, som har ansvaret. Det ville være smukt, sagde Christoffer Buster Reinhard, medlem af Danske Regioners sundhedsudvalg.
Problemerne bliver ikke mindre
Om bare fem år er der 75.000 flere borgere over 80 år. Men hvor raske bliver vi? Vil sund aldring betyde, at udfordringerne bliver mindre end forventet? Det spørgsmål skulle professor Jakob Kjellberg forsøge at besvare.
– Alle vil gerne vide, om fremtidens ældre får en sund aldring. Eller sagt på en anden måde en billig aldring. Og ja, vi bliver hele tiden raskere, men der er mindre evidens for, at vi bruger færre sundhedsydelser. Og det er stadig de allerældste, som driver sundhedsydelserne, sagde Jakob Kjellberg, professor ved Vive.
Han peger på, at det udgiftsfald, der har været i kommunerne, har været drevet af benhårde prioriteringer. Prioriteringer, som ikke kan fortsætte i al evighed.
– Det er næppe realistisk, at 68-generationen tænker: ”Vi har fået så meget. Nu skal I ikke tænke mere på os”. Samtidig skal man huske, at vi kun står ved begyndelsen af bakken. De demografiske udfordringer vil vokse helt frem til 2042, sagde han.
Og denne gang kan udfordringerne ikke kan løses med det sædvanlige ”Send flere penge”, lød det fra professoren.
– Tidligere har vi talt utrolig meget om penge. Men den nye store dagsorden bliver manglen på hænder. Selv hvis vi sender flere penge ind i systemet, er der ingen hænder til at gribe de penge, sagde Jakob Kjellberg.
Netop den udfordring italesatte også Pernille Beckmann (V), der er borgmester i Greve.
– Vi kan tale nok så meget om en ny ældrelov, hvis vi ikke har medarbejderne. Vi har brug for, at politikerne på Christiansborg erkender, at i dag har ældre i hjemmeplejen brug for en rigtig høj faglighed. Det er fint, at man kan lave en flot overskrift om mindre bureaukrati, men i hverdagen står vi med andre problemer, som ikke bliver løst, fordi vi får en ældrelov, sagde Pernille Beckmann.
Det er næppe realistisk, at 68-generationen tænker: ”Vi har fået så meget. Nu skal I ikke tænke mere på os”.
Utålmodigheden vokser
Tålmodigheden med folketingspolitikerne var tydeligvis ved at være godt tyndslidt hos mange af de engagerede paneldeltagere efter mange års venten på en sundhedsreform, og KL’s næstformand lod også forstå, at KL er mere end klar til at forhandle med regeringen.
– Der er mange partier, der gerne vil diskuteres alle mulige andre ting, men hvis vi ikke får fikset det her, vil det suge alt kraft ud af vores velfærdssamfund. De ældre udgør en kæmpe udfordring, og jeg vil opfordre de to ministre til at sætte sig sammen og bryde siloerne på Christiansborg ned. Der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det her. Kom i sving, sagde Martin Damm (V), næstformand i KL. gij@kl.dk