
Foto: Colourbox
Kirkerne kan stadig sætte en stopper for vindmøller
tekst Martin Pedersen
Kirkens stift kan ifølge planloven nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis den vurderer, at det forstyrrer udsigten til eller fra kirken.
Den ret gjorde Ribe Stift i Ringkøbing-Skjern brug af i 2018, hvor de nedlagde veto mod etableringen af to vindmøller. Først havde de egentlig accepteret opførslen, men det ændrede sig, da de mente, at møllerne ville være en forstyrrelse og et tab af kultur.
Kommunen holdt fast i sine planer og indgik i en dialog med kirkens folk, men herefter blev daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) inddraget, da han var den eneste der kunne trumfe kirkens veto, hvilket han i sidste ende også gjorde, og opførslen blev derfor mulig.
– Kirkens nedlagte veto gjorde, at vi med biskoppen og hans folk fik en god samtale, men det afførte ingen ændringer. Vi gik derfor i dialog med daværende erhvervsminister, siger Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing Skjern til Danske Kommuner.
Hans Østergaard anerkender, at vindmøller kan genere, men vetoretten bør dog alligevel være en del af fortiden.
– Jeg tænker, det er lidt specielt. Vi skal selvfølgelig bevare vores kulturlandskab, og jeg siger ikke, at kirkerne ikke skal have en betydning. Jeg kan forstå, at der skal tages hensyn til naboer, men langt hen ad vejen synes jeg nok, at kirkens vetoret burde fjernes, siger han.
En forældet ret
Mindst ti gange siden 2017 har kirkernes stifter gjort brug af vetoretten. Det skriver Information efter at have fået aktindsigt fra Bolig- og Planstyrelsen.
Overfor avisen kalder Vesthimmerland Kommunes borgmester, Per Bach Laursen retten for en krænkelse af demokratiet, mens Birgit Stenbak Hansen (S), formand for KL’s miljøudvalg og borgmester i Frederikshavn, kalder det for en forældet ret.
– Med al respekt for kirkerne kan det hensyn ikke veje lige så tungt som erhverv og beboelse. Vi må alle bøje os mod hinanden, og kirkerne er en del af samfundet og skal også levere på den grønne omstilling, siger hun til Information.
Gamle toner
Tilbage i 2017 forsøgte både blå og røde partier at få fjernet kirkens vetoret i Planloven, men efter protester fra kirken, droppede den daværende regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet forlaget om at fjerne vetoretten, rapporterede Kristeligt Dagblad, der også bragte daværende Erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) svar til Folketinget.
”Baggrunden for ændringen er at afspejle den særlige rolle, som kirken har i det danske samfund og sikre, at den kommunale planlægning tager hensyn til kirkerne som del af den danske kulturarv,” skrev ministeren. marp@kl.dk