
Foto: Greve Kommune
I Greve bestemmer de ældre selv: Alle har bedst af at være herre i eget liv
tekst Anna Törnqvist Jensen
Hvad gør man, hvis man har brug for rengøringshjælp fra kommunen, men hjælpen er planlagt lige netop den formiddag, man gerne vil gå til bridge? Eller hvad hvis man gerne vil i bad, inden familien kommer på besøg, men badet først er planlagt til tre dage senere?
De spørgsmål er Greve Kommune ved at udvikle svaret på. I over et halvt år har kommunen nemlig arbejdet med et nyt koncept, hvor kommunens ældre får meget mere indflydelse på, hvilken hjælp de får for kommunen. I den forbindelse er Greve ved at udvikle app’en ”Mit liv – mit valg”, hvor borgere over 75 år kan overblik og indblik i, hvad der findes af frivillige aktiviteter i vestegnskommunen, finde information om transport og hjælpemidler, ansøge om at bytte visiterede ydelser til en anden form for hjælp og ansøge om at ændre tidspunktet for kommunens hjælp.
– Vi arbejder meget med at gøre den kommunale hjælp mere til den enkeltes valg. Nu forsøger vi at gøre det nemmere for de ældre at få den selvbestemmelse. Jeg er helt overbevist om, at det er bedre for den enkelte med mere selvbestemmelse, siger Liselott Blixt (DF), der er formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Greve, og fortsætter:
– Jeg har haft særligt fokus på hjælpemidler, som typisk er forbundet med en for lang sagsbehandling. Der er nogle, hvor et hjælpemiddel er det sidste, de vil have, men hvis de får lov at få det afprøvet, kan det være, de bliver glade for det og mere mobile igen. Jeg er glad for, det også bliver gjort nemmere og mindre bureaukratisk.
Herre i eget liv
Ifølge Jacob Fog Topp, leder af sundhed og stab i Greve Kommune, er det afgørende, at kommunen med dette projekt, indretter sig efter de ældres ønsker og behov – og ikke omvendt.
– Det er ikke kommunens planlægning, der skal diktere, hvornår Gerda får gjort rent. Gerda skal også have noget selvbestemmelse. Og hvis det fra kommunens er planlagt, at Gerda skal have støvsuget hver tirsdag formiddag, men det passer Gerda dårligt, så skal Gerda kunne vælge, at hun hellere vil have støvsuget om eftermiddagen. Med app’en kan vi gøre det så simpelt som muligt og sikre, at der er så lidt administrativt arbejde som muligt forbundet med det. Alle har bedst af at være herre i eget liv længst muligt, fortæller han.
Det er ikke kommunens planlægning, der skal diktere, hvornår Gerda får gjort rent. Gerda skal også have noget selvbestemmelse.
Det er dog ikke kun i forhold til den kommunale hjælp, at Greve tænker kreativt. Lige nu overvejer kommunen, om den kan gøre noget andet for de ældre, der får leveret mad af kommunen. Jacob Fog Topp forklarer idéen med et tænkt eksempel:
– I stedet for, vi leverer mad til borgerne tre dage om ugen, så kunne det være, vi kunne hente dem i en bus og køre dem til fællesspisning på Mosede Fort, som er et museum her i kommunen. Det betyder, at to plejere kan tage sig af 10 ældre på én gang, og at museet også får nogle besøgende. Og det er ikke nødvendigvis noget, der koster mere for kommunen, siger Jacob Fog Topp og tilføjer, at kommunen gør meget ud af at være i dialog med kommunens foreningsliv.
– Det er blevet taget rigtig godt imod, og de vil meget gerne bakke op om projektet og tænke med.
Verdensmestre i planlægning
Det eneste bump på vejen, Greve Kommune er stødt på, er planlægningen af medarbejdernes kørsel. Her skal man ifølge Jacob Fog Topp som kommune være modig og holde tungen lige i munden.
– Det kræver en smule mod, for når man sætter det fri på denne her måde, udfordrer det de traditionelle kørelister, man har i hjemmeplejen. Det udfordrer planlægningspraksis, og det kræver, at man tænker sig godt om, for vi skal jo ikke erstatte det med en masse tid på vejen, siger Jacob Fog Topp og fortsætter:
– Vi er verdensmestre i at planlægge, og derfor har vi rigtig godt styr på den nuværende planlægning. Det, at vi kender vores nuværende planlægningspraksis godt, betyder meget for, at det her ikke fører til for meget vejtid. Man skal opsætte nogle dogmer for planlægningen, og man skal være modig. Så kan det godt lade sig gøre.
Greve Kommune har fået 5,4 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle konceptet. Senere på året skal kommunen evaluere på projektet og dele erfaringer med Sundhedsstyrelsen med henblik på, at konceptet eventuelt kan udbredes til andre kommuner. antj@kl.dk