
Danmark er europamestre i at få ledige i beskæftigelse under coronakrisen
tekst Mads Brandsen
Danmark er europamestre i at få ledige i beskæftigelse under coronakrisen
Når man ser på EU’s 27 medlemslande er der ikke et eneste af dem, der var bedre til at få arbejdsløse i job under coronakrisens hærgen. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der bygger på tal fra EU’s statistikenhed Eurostat.
Tallene viser, at omkring 33 procent af de ledige i et givent kvartal var i arbejde igen i det følgende kvartal. Ser man på hele Europa er kun Island bedre; her kom 36 procent i arbejde.
Til gengæld har Danmark europamesterskabet i at få de langtidsledige i beskæftigelse. Her er hele 29 procent i job kvartalet efter. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skyldes det den danske flexicurity-model. Ifølge Eurostat defineres man som langtidsledig, når man har været ledig i et år eller mere.
Ny dagpengesats er højere end 126.000 danskeres månedsløn
Når regeringen løfter den maksimale dagpengesats til 23.000 kroner de første tre måneder af dagpengeforløbet, betyder det, at den nye sats vil være højere end månedslønnen for 126.000 job på det danske arbejdsmarked.
Det påpeger Dansk Arbejdsgiverforening i en ny analyse, der bygger på fremskrivninger af tal fra Danmarks Statistiks lønregister for 2019.
60 procent af stillingerne med en månedsløn under 23.000 kroner er inden for handel, sundhed og socialvæsen. Det gælder blandt andet inden for social- og sundhedsområdet i kommunerne, hvor der i dag mangler medarbejdere.
Elever i Østdanmark topper fraværsstatistikken
Fraværet i folkeskolen er faldet under coronapademien. Ikke mindst i udskolingsklasserne. Men den overordnede tendens ses stadig tydeligt: Eleverne øst for Storebælt har mere fravær i skolen end eleverne vest for Storebælt. Det viser nye kommunetal for fraværet, som VIVE har offentliggjort.
Når man dykker ned i tallene, er billedet på Sjælland dog ikke helt entydigt, for mens fraværet er lavt i nogle kommuner nord for København, er det typisk højt i syd- og vestsjællandske kommuner, at fraværet er højt. Fraværet i Region Sjælland er gennemsnitligt på 6,1 procent, mens det i Nordjylland og Midtjylland er helt nede på 4,4 procent.