
Sidy Badji. Foto: Privat
Sidy er Danmarks borgmester nummer 99
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
De seneste 22 år er Sidy Badji hver dag mødt ind på arbejde i Odense Kommune, hvor han er vejleder for kommunens udsatte unge. Fredag er det sidste dag. 68-årige Sidy Badji har besluttet at lade sig pensionere. Men kommuneverdenen slipper han ikke helt. Han kan nemlig kalde sig Danmarks 99. borgmester, efter han i januar blev valgt som borgmester i Thengori-området i Senegal.
– For mig er det et resultat og en positiv konsekvens af min indsats gennem mange år. Det er en belønning for mig. Jeg agter at bruge det, Danmark har vist og lært mig, og jeg ved, at borgerne regner med, at med mig som borgmester bliver det ikke bare borgmesteren, der skummer fløden og lader folket få det tynde mælk. Jeg vil vise, hvordan man skal forvalte skatteydernes penge, siger Sidy Badji.
I alt 71.000 indbyggere er han blevet borgmester for, og de seneste måneder har han passet borgmestergerningen ved siden af sit job i Odense Kommune. Selvom han nu går på pension, kommer han ikke til at bruge al sin tid i Senegal.
– Min familie er i Danmark, og jeg vil altid komme tilbage til Danmark. Derfor bliver jeg borgmester lidt på distancen. Men det er heller ikke borgmesterens fornemmeste opgave at være på kontoret hele tiden. Det er borgmesterens opgave at søge samarbejdspartnere, og det kan være både i Danmark, Italien, Frankrig – ja, hvem ved. Byrådsmøderne kan vi holde online, og dokumenter kan scannes ind og sendes til mig, så teknologien har også gjort, at jeg ikke behøver være fysisk til stede hele tiden, fortæller Sidy Badji.
Massiv opbakning til borgmesteren
Sidy Badji kom til Danmark i 1982, da han arbejdede ved SAS. Efter nogle år i København, flyttede han til Fyn, og senere fik han job i Odense Kommune.
– Det var arbejdet, der bragte mig hertil, men det var en sød pige, som fik mig til at blive, konstaterer Sidy Badji.
De seneste 25 år har han drevet en forening, som har til opgave at støtte skoler, landbruget og sundhedsvæsnet i Senegal. Nu er han med overvældende mandat blevet valgt som borgmester i den kommune, han selv er vokset op i. Hele 85 procent af vælgerne – den højeste opbakning til en borgmester nogensinde - stemte på Sidy Badji, fortæller han.
Jeg elsker mit land, og gennem min forening har jeg vist folket, at man ikke behøver have milliarder for at ændre ting.
– Man skal sammenligne vores valgsystem med det franske valgsystem. Jeg har ikke tidligere været politisk aktiv, selvom jeg er blevet opfordret til at gå ind i politik adskillige gange, og både min far og min storebror har været politikere. Men jeg har i stedet været socialt aktiv gennem min forening, og på den måde har jeg bidraget til udviklingen i Senegal. Jeg elsker mit land, og gennem min forening har jeg vist folket, at man ikke behøver have milliarder for at ændre ting. Jeg har vist, at lige så snart du giver en skoleelev den plads og det udstyr, han har brug for for at kunne lære, så behøver du ikke komme med penge. Lige så snart du giver sygeplejersken eller lægen værktøjet til at varetaget deres arbejde, har du ikke brug for mange penge. Med andre ord: Giver du fiskeren fiskegrejet, så er han selvforsynende resten af livet, siger Sidy Badji.
Det har taget ham lang tid at finde frem til et parti, han mener, repræsenterer hans ideologiske standpunkt. Men det har han nu fundet i partiet Pastef-Les Patriotes, som betyder ”Senegals patrioter for etik, arbejde og broderskab”.
– Hvis vi skal sammenligne det med danske forhold, er vores parti en blanding mellem Socialdemokratiet og SF. Det er det parti, som ligger nærmest min egen ideologi i forhold til, hvordan man bør konstruere et samfund.
Ejer kommunen
Snart er det første år af Sidy Badjis fem år lange første valgperiode gået. Det har både været hårdt, fordi hans parti er i opposition til den siddende regering, og så har det været overraskende – ikke mindst for Sidy Badji at konstatere, at landets regering i otte måneder syltede de statstilskud, kommunen var berettiget til.
– Jeg måtte selv punge ud for at dække driftsomkostningerne, siger Sidy Badji og fortsætter:
– Jeg er stolt af mit land, og jeg vil dø for mit land, men jeg må sande, at der er meget at tage fat på. I befolkningen er der en opfattelse af, at hvis jeg har ondt et sted, så tager jeg hen på kommunen. Hvis jeg skal giftes eller navngive mit barn, så tager jeg hen på kommunen. Jeg har forsøgt – og forsøger stadig – at få folk til at forstå, at kommunens drift kommer dels fra staten og dels fra indbyggernes skat.
Derfor vil han have borgerne til at forstå, at kommunen er til for at skabe lokal udvikling.
– Hvis jeg skal lave investeringer med deres skattebetalinger, så skal de forstå mig som én, de har valgt for at forvalte deres skattebetalinger og derfor som deres samarbejdspartner. Med andre ord skabe en forståelse af, at kommunekassen er til lokal udvikling baseret på den politik, jeg er valgt til at udføre. Nemlig lokal udvikling gennem landbrug, uddannelse og sundhed. Og hvis vi skal bruge tid og penge på udelukkende at løse sociale sager, så bliver mulighederne for reel udvikling mindre.
De skandinaviske lande og særligt Danmarks måde at anskue verden og samfundet på, er en af de bedste, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med.
Sidy Badji vil også skabe mere transparens og sikkerhed i det kommunale forvaltningsarbejde gennem en digitalisering af styringssystemet. Og netop ønsket om mere gennemsigtighed og sikkerhed er noget, han tager med sig fra sin indsigt i det kommunale Danmark.
– Det, der rammer mig i hjertet, er gennemsigtigheden og sikkerheden. At forvaltningen er finansieret af skatteydernes penge, at du tjener det, du er berettiget til, og at vi løfter i flok. Det er ikke engang ros, det er bare fakta. De skandinaviske lande og særligt Danmarks måde at anskue verden og samfundet på, er en af de bedste, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med. Hvor kollektivet er der for dig, og du er der for kollektivet. At skat er noget, man skal betale, og ikke noget, man sætter spørgsmålstegn ved. Jeg skal ikke copy-paste det, men tilpasse det, så det harmonerer med den lokale kultur. Det er mit håb sammen med Danmark at kunne skabe et stykke ”lille-Danmark” et sted i Senegal.
De kommende fire år vil Sidy Badji arbejde benhårdt på den ambition. Og han vil være tilfreds, hvis borgerne kommer til at se anderledes på kommunen og bidrage mere til egen udvikling gennem hans politiske dagsorden.
– Jeg vil være overordentligt tilfreds, hvis jeg kan få mine indbyggere til at forstå, at kommunen drives af og for deres egne penge, og at det derfor bedre kan betale sig for dem at betale skat samt udvise ejerskab til institutionen. Jeg håber, jeg i slutningen af min valgperiode kan stå med bedre landbrugsteknik, bedre skoleforhold samt bedre sundhed til gavn for alle i kommunen, siger Sidy Badji.