
Ytringsfriheden for offentligt ansatte skal ind i loven, mener et flertal. Foto: Colourbox
Offentligt ansattes ytringsfrihed skal skrives ind i loven
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Det skal ikke længere blot stå i en vejledning, at offentligt ansatte har ret til at deltage i den offentlige debat med den viden, de måtte have tilegnet sig fra deres arbejde. Det skal føres ind i loven.
Det mener et flertal bestående af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som derfor er enige om at fremsætte et lovforslag i den kommende samling, der begynder til oktober.
Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse, hvor justitsminister Mattias Tesfaye (S) begrunder behovet for en lovændring.
– Det er vigtigt for vores demokrati og den offentlige debat, at de offentligt ansatte bringer deres viden og synspunkter i spil. I Danmark har offentligt ansatte en udstrakt ytringsfrihed, og det kan vi være stolte af. Men der er brug for at gøre mere for sikre, at de offentligt ansatte kender deres rettigheder og gør brug af dem. Derfor sætter vi nu ind med en række initiativer, der skal slå fast, at offentligt ansatte skal kunne ytre sig uden at frygte negative reaktioner fra ledelsen, siger han.
SF peger på Tibetsagen som et eksempel på en sag, hvor politifolk kendte til ulovligheder uden at udtale sig om dem. Selv om hun er glad for aftalen, lægger partiets retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt ikke skjul på, at hun gerne var gået endnu videre.
– Det er (…) en vigtig sejr, at vi endelig – efter flere beslutningsforslag – lovsikrer offentligt ansattes ytringsfrihed og igangsætter et arbejde, der skal bane vejen for at privatansatte, der har opgaver for det offentlige med sårbare borgere, omfattes. Det ærgrer mig, at vi ikke kunne enes om at indføre omvendt bevisbyrde eller øge kompensationen i sager, hvor de ansatte udsættes for repressalier, men det kæmper vi videre for, siger hun.