
Det er en kæmpe udfordring, hvis de enkelte kommuner skal lægge arm med Google, lyder det fra KL. Foto: Unsplash
KL: Vi afventer stadig svar på retningslinjer om Chromebooks
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Torsdag i sidste uge slog Datatilsynet fast, at Helsingør Kommune fortsat ikke må bruge Google Workspace – og dermed Chromebooks – i kommunens folkeskoler. Den melding førte til, at Helsingør Kommune, KL og Datatilsynet fredag mødtes og drøftede, hvordan forbuddet i Helsingør på sigt kan ophæves, og hvordan landets øvrige kommuner skal forholde sig.
Næste skridt for, hvordan Helsingør Kommune igen skal kunne tage Chromebooks i brug i undervisningen, er at gå i dialog med Google om at få justeret deres løsning til. Den dialog er der allerede taget hul på. Derudover vil KL sammen med en arbejdsgruppe tage en tilsvarende dialog med Google på vegne af de øvrige kommuner.
Sagen kort
Midt i juli gav Datatilsynet Helsingør Kommune forbud mod at bruge Chromebooks i kommunens folkeskoler. Datatilsynet forbød brugen af Chromebooks, da tilsynet vurderede, at kommunen ikke havde vurderet nogle konkrete risici i forhold til databehandlerkonstruktionen.
Datatilsynet opfordrede desuden de øvrige af landets kommuner, næsten halvdelen, som bruger Chromebooks, til selv at ”tage relevante skridt på baggrund af afgørelsen”, da ”mange af konklusionerne formentlig vil gælde andre kommuner.”
Helsingør Kommune har siden fremsendt ny dokumentation til Datatilsynet, men torsdag meldte tilsynet ud, at kommunen efter deres opfattelse fortsat ikke har dokumenteret, at den har nedbragt de risici, der er for børnene i kommunens skoler. Derfor fastholdt tilsynet forbuddet i Helsingør Kommune.
– Vi har haft et konstruktivt møde med Datatilsynet, og med den plan, der nu er lagt, er vi optimistiske i forhold til at finde en løsning. Vi oplever, at alle parter strækker sig ind over bordet, og det er også strengt nødvendigt, hvis vi skal i mål her, siger Pia Færch, der er kontorchef for digitalisering og teknologi i KL, i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Til syvende og sidst ligger løsningen på den konkrete sag hos Google. Men det er altså stadig en kæmpe udfordring, at det er op til den enkelte kommune at lægge arm med techgiganter som Google. Det er ikke en holdbar løsning. Derfor har vi også bedt regeringen om at forholde sig til sagen og sikre nogle fælles retningslinjer. Det venter vi stadig et svar på.
Da Datatilsynet fastholdt forbuddet i Helsingør, kaldte borgmester Benedikte Kiær (K) afgørelsen for ”dybt alvorlig for den danske folkeskole” og slog fast, at hun ikke mener, kommunen kan løse udfordringen alene.
– Meget tyder på, at både Helsingør og de fleste andre kommuner er sat skakmat i arbejdet med digitale redskaber, sådan som vi er forpligtet til i folkeskoleloven. Når det er uklart, om selv danske udbydere med egen sky ifølge den nye afgørelse ikke kan benyttes, har vi meget svært ved at finde brugbare digitale platforme til vores elever, sagde hun.
KL efterlyste for flere uger siden hjælp fra regeringen og fælles retningslinjer, da man vurderede, at afgørelsen fra Helsingør Kommune kunne få betydning for alle landets kommuner. Det spørgsmål afventer man altså fortsat svar på.