
Særligt medicinhåndtering og sundhedsfaglig vurdering og dokumentation udfordrer plejeområdet. Foto: Colourbox
Tilsyn viser behov for at styrke patientsikkerheden på plejeområdet
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Der er stadig brug for at have fokus på patientsikkerheden for de borgere, der bor på plejecentre, eller får hjælp af hjemmeplejen eller hjemmesygeplejen. Det slår Styrelsen for Patientsikkerhed fast på baggrund af de 283 tilsyn, styrelsen har gennemført i 2020 og 2021.
Der er gennemført 95 stikprøvebaserede tilsyn, 93 reaktive tilsyn og 95 opfølgende tilsyn på baggrund af tidligere påbud i landets plejecentre, i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen. Resultaterne af tilsynene viser, at der i mere end 40 procent af de reaktive og de opfølgende tilsyn var alvorlige brister i patientsikkerheden. 95 plejecentre, hjemmepleje- og hjemmesygeplejeenheder fik vurderingen ”større eller kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”.
– Vi ser desværre en del større og kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden på plejeområdet. Det gælder især de steder, hvor vi har haft en særlig grund til at komme på tilsynsbesøg – enten fordi vi af for eksempel pårørende eller ansatte er blevet gjort opmærksomme på problemer, eller fordi vi tidligere har været på tilsyn og har måtte udstede påbud om at rette op på større eller kritiske problemer, siger overlæge Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en pressemeddelelse.
Medicinhåndtering er et af de områder i plejesektoren, der ofte giver anledning til problemer med patientsikkerheden. Forkert medicinering opstår typisk, hvis der ikke er orden i patienternes ordinerede medicin, medicinlister og medicinbeholdning. Tilsynene viste desuden, at der flere steder på plejeområdet var udfordringer med den sundhedsfaglige vurdering og dokumentation.
– Resultaterne af de sundhedsfaglige tilsyn på plejeområdet de sidste to år peger på, at der fortsat er god grund til at have fokus på patientsikkerheden på dette område. Samtidig viser de reaktive tilsyn, at der ofte er noget at komme efter, når for eksempel pårørende eller ansatte indgiver en bekymring, siger Charlotte Hjort.