
Foto: Colourbox
Voldsomme prisstigninger på energi sender presbold til kommunerne om reduktion af energispild i bygninger

Af chefrådgiver Kurt Othendal Nielsen hos Siemens A/S
Det går ikke godt med at reducere energispildet i de kommunale bygninger. I 2022 udgav Rambøll analysen ”Energirenoveringsraten og rentable energirenoveringer”, som viser, at kommunerne i gennemsnit kun reducerede deres samlede energiforbrug med cirka én procent om året i perioden 2015-2019.
Samtidig er de kommunale bygninger den største enkeltstående kilde til CO2-udledning, når man ser på kommunerne som virksomhed. Det er derfor afgørende, at der hurtigt sker en massiv indsats.
Speed op for grøn omstilling gennem samarbejde mellem offentlige og private
Heldigvis findes der en løsning, som anbefales af regeringen i deres ”National strategi for bæredygtigt byggeri”, tre af regeringens klimapartnerskaber og Klimarådet.
Løsningen er den såkaldte ESCO-model, der er en offentlig-privat samarbejdsmodel. Her etablerer kommunen et samarbejde med en privat virksomhed, der bistår kommunen med at analysere potentialet for energieffektivisering i de kommunale bygninger, og som efterfølgende udvikler et sammenhængende energieffektiviseringsprojekt i tæt dialog med kommunens tekniske medarbejdere.
Analyser af en række kommuner viser, at det er muligt at reducere energispildet med yderligere 20-25%. Typisk tager det kun 18-24 måneder at gennemføre et ESCO-projekt, hvilket betyder, at kommunen, som minimum øger hastigheden på sin energieffektivisering med en faktor 20 sammenlignet med den hidtidige indsats.
Lev op til løfterne fra KV21
I februar 2022 etablerede KL en arbejdsgruppe bestående af kommunale ejendomschefer med konkret erfaring med gennemførelse af ESCO-projekter, Danmarks førende ESCO-virksomheder og eksperter fra KL. Arbejdet har nu resulteret i rapporten ”Hvad skal kommunen overveje før et ESCO-samarbejde?”, der med sine ni anbefalinger gør det let at komme i gang med et ESCO-samarbejde.
Den indlysende fordel ved et ESCO-projekt er, at det er omkostningsneutralt for kommunen, fordi det betales af de opnåede energibesparelser, og derfor ikke koster velfærd.
Fordi projektets fokus er energieffektivisering, har kommunerne fri adgang til at optage lån. De mere end 20 ESCO-projekter, som er gennemført i de danske kommuner, er alle finansieret i KommuneKredit.
Et ESCO-projekt skaber også et solidt fundament for, at kommunerne kan leve op til borgernes ønske om øget hastighed på den grønne omstilling. Det giver politikerne mulighed for at levere på løfterne fra KV21 – det fortjener borgere, kommunens ansatte og ikke mindst klimaet.