
Byrådet i Silkeborg ønsker ikke at indhegne Kompedal Plantage, når det i fremtiden skal være en naturnationalpark. Foto: Villy Fink Isaksen / Wikimedia Commons
Silkeborg til miljøministeren: Nej tak til indhegnet naturnationalpark
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
2.218 hektar med et langt hegn rundt om hele området. Helårsgræssende dyr og urørt skov. Det er Miljøministeriets planer for den kommende naturnationalpark i Kompedal Plantage i Silkeborg. Området blev udpeget tidligere i år sammen med ni andre områder. Tidligere blev de første fem områder udpeget ud af de i alt 15 naturnationalparker, der i fremtiden skal placeres rundt om i Danmark på statslige arealer.
Naturnationalparkerne er en del af en aftale i Folketinget som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet står bag, hvor der i alt blev afsat 888 millioner kroner til en ny naturpakke. En aftale der har været præget af heftig debat, fordi flere kommuner ikke ønskede en naturnationalpark i deres område.
En af de kommuner var Silkeborg med Kompedal Plantage, der dog endte med at blive udpeget som ny naturnationalpark.
Nej tak til indhegning
Det huer ikke alle, og Silkebord Byråd har derfor mandag stemt for at sende et brev til miljøminister Lea Wermelin (S). I brevet skal der stå, at Silkeborg siger nej til en indhegning af Kompedal Plantage, og at man ikke ønsker den naturnationalpark i området under de betingelser, der er planlagt.
Beslutningen er truffet af et flertal bestående af Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og SF, mens blandt andet Socialdemokratiet, der sidder på borgmesterposten, stemte imod.
Det er næstformanden i klima- og miljøudvalget Susanne Jacobsen (V), der var initiativtager til forslaget. Hun har fra starten været modstander af, at man skal indhegne området og udsætte helårsgræssende dyr.
– Jeg kan ikke godkende det. Vi laver indhegninger på de præmisser, hvor der ikke skal være tilskudsfoder, fordi dyrene skal tvinges til at spise unaturligt, siger Susanne Jacobsen.
Hun er ikke overbevist om virkningen af helårsgræssende dyr og er bekymret for det kommende friluftsliv i området. Det gælder blandt andet ridning og mountainbiking.
– Jeg kan ikke stemme for, at vi laver forsøg som det her. Vi har en masse naturoplevelser og motion i området, som ikke kan fortsætte, siger hun.
Susanne Jacobsen giver ikke meget for de løfter, Lea Wermelin giver om friluftsliv og dyrevelfærd. Ifølge hende vil regeringen give sig selv andre betingelser end de, der skal overholdes, hvis man som privat vil holde heste eller kvæg.
– Vi vil ikke have hegn, men at det forbliver, som det er. Vi skal ikke have dyr til at spise noget, der ikke er naturligt. Hvis jeg købte de samme kvæg på min mark, skulle jeg tilskudsfodre, når vi kom hen i vintermånederne. Jeg skulle have læskure, og hvis der er så meget som en ko, der trækker på benet, skal jeg tilkalde en dyrlæge.
Et symbolsk brev
Socialdemokratiet med borgmester Helle Gade i front stemte i mod at sende et brev til ministeren. Helle Gade er enig i, at der ikke bør være hegn, men hun vil hellere se fremad for at få det bedste ud af situationen.
– Der er truffet en beslutning fra forligspartierne og regeringen. Den har jeg prøvet at påvirke, og det lykkes ikke. Derfor fastholder vi og bakker op om det, selvom vi ikke er enige. Vi vil rigtig gerne have naturnationalpark uden hegn. Det lykkes ikke med dialogerne med forligspartierne. Sådan er det i demokratiet, siger Helle Gade.
Mere anderledes ser Johan Brødsgaard (R) på situationen. Han stemte ligeledes imod forslaget, da han ikke ser, at det skulle kunne rykke på noget.
– Beslutningen er taget, og jeg synes mest af alt, det er symbolsk at sende et brev, som vi nok kender svaret på. Det er fair nok at flage, men for mig giver det ikke mening, siger han.
Johan Brødsgaard er til dels positivt stemt overfor naturnationalparken og mener, at kommunen skal forsøge at få det bedste ud af beslutningen, selvom han anerkender Susanne Jacobsens appel.
– Jeg synes, vi skal vise en åbenhed overfor naturnationalparker. Jeg er med på, at der er tvivl og bekymringer, men det er også det første store initiativ til at sikre biodiversitet. De folk, der står for at implementere den, er da også helt sikkert klar til en dialog, siger Johan Brødsgaard.