
Velfærdsforsøg har været en succes i Viborg. Foto Colourbox
Viborg tager sig friheder på ældreområdet, som resultat af velfærdsaftalen
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Viborg Kommune betragter de tiltag – kaldet prøvehandlinger - der blev sat i værk som en del af Velfærdsaftalen som en succes. Kommunen går videre med 7 ud af 10 prøvehandlinger på sundheds- og omsorgsområdet, der blev sat i værk, da Viborg i 2021 efter aftale med regeringen blev sat fri fra bureaukrati og store dele af lovgivningen på ældreområdet de kommende tre år.
Det var konklusionen efter at ældre- og aktivitetsudvalgets på et møde den 26. april 2022 fik en status på, hvordan det er gået med de 10 første prøvehandlinger - en praktisk afprøvning af, hvordan en idé fungerer i virkeligheden.
Sundhedsmedarbejdere får fyldt tanken
Et eksempel på en af de ting, Viborg Kommune har tænkt sig at gå videre med er at ansætte ikke- sundhedsfaglige medarbejdere, der kan aflaste sundhedsfaglige medarbejdere.
Tre hjemmeplejedistrikter har arbejdet med at frigøre de sundhedsfaglige medarbejdere i hjemmeplejen fra nogle praktiske opgaver. For eksempel kan de sørge for personalebeklædningen og sørge for, at der er benzin på bilerne.
Dermed formindskes den tid, som de sundhedsfaglige bruger på ikke-sundhedsfaglige opgaver. Erfaringen er, at det skaber trivsel blandt medarbejderneog frigiver sundhedsfagligt personale til fordel for borgerne.
– Jeg er meget stolt over resultatet af vores første prøvehandlinger, siger formand for ældre- og aktivitetsudvalget, Johannes Vesterby (V), efter det nu er nu besluttet, at syv af prøvehandlingerne skal føres ud i livet. De resterende tre skal der arbejdes videre med i næste runde, som sættes i gang nu og løber frem til starten af august.
Mad til alle
Et andet eksempel på tiltag, der går videre fra første runde, er et forsøg med en udvidet målgruppe for madservice. På Hærvejens Dagcenter og på Pleje- og Omsorgscenter Banebo får alle borgere nu mulighed for at spise med i de dage, hvor borgeren kommer i dagcentret. Med velfærdsaftalen kan Viborg Kommune udvide målgruppen for madservice til at gælde alle borgere, som deltager i en forebyggende og rehabiliterende indsats på et dagcenter, hvor der er personale ansat og tilknyttet en café. Erfaringerne med prøvehandlingen har været gode. Borgerne, der kommer i caféerne, stilles nu ens og det vurderes, at borgerne nyder at have muligheden for at spise sammen. Dette kan blandt andet være med til at forebygge ensomhed og styrke ernæringen hos borgeren.
Inddrager borgerne i nye handlinger
Med velfærdsaftalen udvikler Viborg Kommune det gode ældreliv over tre år. Kommunen sætter nu gang i yderligere seks helt nye prøvehandlinger.
– Vi er hele tiden åbne for nye ideer fra borgere, pårørende og medarbejdere. For eksempel holder vi borgermøder for alle interesserede i kommunen i maj og juni. Her får deltagerne en status på, hvor langt vi er – og man har mulighed for at komme med input. Jeg håber, at mange interesserede møder op, siger Johannes Vesterby.