
Små bakker og bunker fra grene vil man fremover kunne finde i Vejle Biblioteks nye biodiversitetshave. Foto: Vejle Kommune
Set & Sket: Bibliotekets egen biodiversitetshave
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Bibliotekets egen biodiversitetshave
Vejle Bibliotek kan snart se frem til en masse nye beboere i baghaven. Biblioteket er nemlig i gang med at få anlagt en biodiversitetshave, der skal bestå af bakker, træstammer, kvasbunker, vandhuller, insekthoteller, sten og en stor legeedderkop i træ målrettet det yngre segment. Håbet er, at haven kommer til at summe af liv og skabe noget mere lokal biodiversitet.
Derudover skal haven også fungere som mødested, hvor borgere kan komme og lære om, hvordan man skaber biodiversitet i egne haver.
Borgmesterkæde på rundtur

På Plejecentret Grønnegården i Odsherred var der fin fremvisning af byens borgmesterkæde for interesserede beboere sidste uge. Bordene var dækket fint op, og der var mulighed for et glas champagne og kransekage. Herefter gik borgmesterkæden på rundtur blandt de beboere, der havde lyst til at se og mærke den nye kæde.
Kæden blev overrakt til kommunen ved borgmester Karina Vincentz (Lokal) tidligere i år, og hvert led i kæden symboliserer Odsherred med hvert sit motiv.
– Mange af vores beboere var meget interesseret i kædens historie. Der var også en del pårørende, som deltog, og det var dejligt at se de gode stunder, familierne havde sammen. Vi er meget glade for at kunne låne borgmesterkæden, da ikke alle vores borgere har mulighed for at se den udstilling, der var på bibliotekerne i marts, siger centerleder Ane Søemosegaard Friis i en pressemeddelelse.
Nye grøntsager af gamle rester
Kerner fra peberfrugter, roden fra en porre og toppen af en ananas er normalvis noget, der ryger i skraldespanden, når det er skilt fra den spiselige del. Men det behøves ikke nødvendigvis at smides væk. Grøntsagsresterne kan gendyrkes, og det er børnene i Agerholm Gårdbørnehave og Vuggestue i Assens begyndt på. De har blandt andet plantet rester fra tre forskellige porrer i skåle, og det var de små meget interesserede i.
– Børnene var meget nysgerrige, og vi kunne se, at den ene voksede helt vildt på et par dage, én voksede lidt langsommere og én voksede næsten ikke. Da børnene mødte ind i børnehaven de næste dage, skulle de jo straks hen og kigge porrerne, som var blevet til mor-, storebror- og babyporre for børnene, siger pædagog Malene Paulli i en nyhed fra Assens Kommune.
Børnene får mulighed for at gendyrke frugter og grøntsager som en del af et større fokus på natur, klima og bæredygtighed i Brylle Landsbyordning som børnehaven og vuggestuen er en del af.
– Der er en læring i, at der er en cyklus i tingene, at det kræver noget arbejde at få ting til at ske og gro, og det er med til at skabe ansvarlighed, siger lederen af landsbyordningen Betina Bek Faaborg.