
Hos borgerservice i Aalborg Kommune så man gerne, at fristen for overgangen til MitID blev udskudt. Foto: Aalborg Kommune
Kommunerne kæmper mod tiden i overgangen til MitID
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Den 30. juni skal alle borgere være overgået fra NemID til MitID, ellers vil det ikke være muligt at tilgå netbank. Sådan lyder den deadline, landets kommuner skal hjælpe borgerne med at overholde.
I kommunernes borgerservice er der imidlertid ekstrem travlhed med flere opgaver, der er kommet til blandt andet i kølvandet på en coronakrise med rejserestriktioner.
– Vi er presset til det yderste, og det er der flere grunde til. Dels har vi haft nedlukninger de seneste to år, og borgerne har derfor ikke fået fornyet deres pas. Vi har beregnet, at der mangler at blive fornyet omkring 20.000 pas hos os. Gennemsnitligt har vi op mod 25.000 fornyelser om året, og med 20.000 oveni er er det en voldsom stigning, siger leder af borgerservice i Aalborg Kommune, Dorthe Jespersgaard.
Med udsigt til flere nye pas, kan borgerservice i Aalborg også se frem til flere borgere, der skal møde op. Som følge af en ny bekendtgørelse, må kommunen nemlig ikke længere sende de nye pas med posten, som de måtte før i tiden. I stedet skal borgeren møde op på borgerservice.
Ukrainske flygtninge, der i disse måneder strømmer til Danmark, skal også have hjælp af borgerservice, og oveni det skal brevstemmer til folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet også håndteres.
Kommunerne og medarbejderne i borgerservice står lige nu med rigtig mange borgere, der har brug for hjælp med overgangen til MitID. Oven i det skal kommunerne hjælpe mange tusind ukrainske flygtninge og håndtere en folkeafstemning. Der er ingen tvivl om, at mange kommuner er udfordrede af situationen. Derfor er der brug for, at vi får udskudt fristen.
De mange og tunge opgaver presser borgerservice i Aalborg Kommune, og det giver også ventetider, når borgere ringer for at bestille tid til at skifte fra NemID til MitID
– Vi kan godt mærke at pengeinstitutterne sender breve ud til borgere om, at de har 30 dage til at overgå til MitID, og det presser mange af dem. De bliver nervøse og utrygge, og når de kan se, at der ikke er tider hos os inden for 30 dage, så ringer de ind, siger Dorthe Jespersgaard.
Behov for ny deadline
Det er ikke kun i Aalborg Kommune, at borgerservice er hårdt presset med MitID. Flere kommuner melder om ekstrem travlhed, og det har fået KL til at appellere til, at den deadline, der hedder 30. juni, skal genovervejes.
– Kommunerne og medarbejderne i borgerservice står lige nu med rigtig mange borgere, der har brug for hjælp med overgangen til MitID. Oven i det skal kommunerne hjælpe mange tusind ukrainske flygtninge og håndtere en folkeafstemning. Der er ingen tvivl om, at mange kommuner er udfordrede af situationen. Derfor er der brug for, at vi får udskudt fristen, lyder det fra formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, Peter Rahbæk Juel (S).
Den appel bakker lederen af borgerservice i Aalborg Kommune, Dorthe Jespersgaard, op om.
– Jeg kan kun være enig i, at man bør udskyde deadline. Det er svært at give garantier, og vi gør alt, hvad vi kan. Vores medarbejdere ligger vandret. Vi forsøger selvfølgelig, men jeg tror ikke, vi kan nå det, siger hun.
Den ekstreme travlhed er ikke uden konsekvenser i Aalborg. Når flere og flere opgaver kommer til en afdeling, der i forvejen har mange opgaver på bordet, rammer det kvaliteten af arbejdet og skaber behov for ekstra hænder.
– Vi er normalt meget presset. Sådan er det i borgerservice. Når alt det her kommer oveni, kan vi bare ikke nå tingene og indfri borgernes forventninger. På nuværende tidspunkt har jeg ansat 13 nye medarbejdere i midlertidige stillinger, og vi samarbejder samtidig med jobcenteret, som jeg har bedt finde to kandidater mere, siger Dorthe Jespersgaard.
Tidsplanen holder
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Digitaliseringsstyrelsen, men til DR siger vicedirektør Adam Lebech, at det kan være nødvendigt for kommunerne at hente flere hænder til den proces, de har planlagt med kommunerne de seneste år, og at overgangen egentlig går, som den skal.
– 3,3 millioner er skiftet nu, og det var, hvad vi regnede med på nuværende tidspunkt. Men der er udfordringer i Borgerservice mange steder i landet. Det er i slutspurten, at man kan mærke presset, siger Adam Lebech.