
Folketinget vil skærpe reglerne for landets kommunalbestyrelser. Foto: Colourbox
Folketinget vil tvinge kommuner til at følge op på Danmarkskort
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Der var bred opbakning til et lovforslag, der skærper kommunalbestyrelsernes forpligtelser i relation til ankestyrelsens afgørelser, da forslaget blev førstebehandlet i Folketinget i denne uge.
Forslaget stiller skærpede krav til kommunernes behandling af social- og ældreministeriets såkaldte Danmarkskort, der er baseret på ankestyrelsens klagestistik med omgørelsesprocenter på social- og handicapområdet. Fremover skal kommunalbestyrelserne således beslutte, om kortet giver anledning til, at der skal laves en handlingsplan for at styrke den juridiske sagsbehandling i kommunen. Hvis kommunalbestyrelsen når frem til, at det ikke er nødvendigt med en handlingsplan, kan ankestyrelsen dog stadig vurdere, at det er nødvendigt og pålægge kommunen at lave en handlingsplan.
Hørt på Borgen
I ’Hørt på Borgen’ vender Danske Kommuner blikket mod Christiansborg og sætter fokus på det mest kommunalt relevante i løbet af ugen.
Da lovforslaget i denne uge blev diskuteret i folketingssalen, lagde flere ordførere vægt på, at lovforslaget er et vigtigt skridt i retning mod at sikre borgerne bedre retssikkerhed.
– Selvom vi i Venstre værner om kommunernes selvstyre og selvbestemmelse, så må vi sige, at her er vi nødt til at stå på borgernes side. Det er desværre nødvendigt, at vi strammer op på det her område, sagde Venstres Anni Matthiesen blandt andet og påpegede, at ankestyrelsen i mere end en tredjedel af de sager, der er blevet påklaget til ankestyrelsen, har omgjort kommunernes afgørelser.
Samlet set mener jeg ikke, der er tvivl om, at kommunerne ikke forvalter det her område godt nok.
Jakob Sølvhøj (EL) kaldte lovforslaget et ”lille skridt i den rigtige retning”.
– Det står faktisk ualmindeligt skidt til med retssikkerheden på det sociale område og på handicapområdet. Det viser de tårnhøje omgørelsesprocenter i kommunerne. Forklaringerne i kommunerne er mange, men til gengæld er de meget sjældent gode. Vi skylder også at sige, at vi ikke skal skære alle kommuner over en kam, men samlet set mener jeg ikke, der er tvivl om, at kommunerne ikke forvalter det her område godt nok, sagde han.
Slet ikke nok
Også både SF og Det Konservative Folkeparti bakkede op om lovforslaget, mens Pia Kjærsgaard (DF) kaldte det uambitiøst.
– Det er ikke særlig ambitiøst, at kommunalbestyrelserne får mulighed for selv at udarbejde en handlingsplan for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen, og at ankestyrelsen skal kunne pålægge kommunerne at gøre det. Jeg er glad for, at det her forslag nu er til behandling, men jeg ville også ønske, regeringen ville mere, lød det fra Pia Kjærsgaard, som dog bakkede op om lovforslaget.
Nye Borgerliges Mette Thiesen lagde ikke skjul på, at hun gerne ser området flyttet fra kommunerne.
– Mennesker med handicap fortjener bedre. Der er virkelig brug for handling på det specialiserede socialområde. Det sejler ude i kommunerne. I Nye Borgerlige kan vi tydeligt se, at kommunerne ikke magter opgaven med handicapområdet.
Det er helt afgørende for mig, at det ikke må være en kamp at få hjælp. Det er der for mange, der oplever i dag.
Socialdemokratiets ordfører Daniel Toft Jakobsen erklærede sig enig i, at lovforslaget ikke er nok – men at det er et skridt i den rigtige retning. Og så afviste han, at det ville løse udfordringerne på området at flytte det fra kommunerne.
– Jeg er bange for, problemerne vil flytte med, sagde han.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) lagde også vægt på, at hun ikke mener, man er i mål med lovforslaget alene.
– Det er helt afgørende for mig, at det ikke må være en kamp at få hjælp. Det er der for mange, der oplever i dag. Det skal heller ikke være sådan i vores velfærdssamfund, at man skal klage sig til at få den rette hjælp, sagde hun.
Lovforslaget blev henvist til social- og ældreudvalget til videre behandling.