
Foto: Colourbox
Særloven giver fire dage til at tage imod flygtninge, og det skaber pres i kommuner
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
I disse uger gives der hundredvis af opholdstilladelser til fordrevne ukrainere, der henvises til landets kommuner, hvor de gerne skal kunne se frem til en bolig. Udlændingestyrelsen giver opholdstilladelsen, og når den er givet, har den pågældende kommune fire hverdage til at modtage flygtningen og løse personens boligsituation.
De fire hverdage presser blandt andet Randers Kommune på tid.
– Hvis en borger normalt havde søgt asyl, ville vi få løbende måned plus en måned. Nu får vi fire hverdage. Det er meget kort tid, siger Helene Bækmark, der er direktør for social og arbejdsmarked i Randers Kommune.
I Randers er opgaven med at finde boliger blevet så stor, at den i Randers Kommune for tiden håndteres anderledes end under normale omstændigheder. Tidligere ville opgaven med at finde en bolig ligge hos integration, men kommunen har nu været nødsaget til også at inddrage teknik og miljø, da de har mere ekspertise i forhold til boligmassen i kommunen.
For at lette opgaven, så Helene Bækmark gerne, at der kom en form for forvarsel om, hvor mange ukrainere der kan forventes at komme til kommunen, fordi det vil kunne give kommunen et forspring i arbejdet med at finde ledige boliger.
– Der kan selvfølgelig være mange hensyn, der gør, at det er et fornuftigt antal dage, men for i det mindste at give os lidt mere tid, kunne det være dejligt, hvis Udlændingestyrelsen kunne give os nogle informationer om, hvor mange der har søgt ophold i vores kommune, siger Helene Bækmark.
Når ukrainerne søger opholdstilladelse, kan de i ansøgningen blandt andet svare på, hvilken kommune de ønsker at søge ophold i og hvorfor. Netop denne information ville Randers Kommune gerne have nogle overordnede tal på.
– Lidt før opholdstilladelsen bliver givet, ved Udlændingestyrelsen hvilken kommune ukraineren kunne tænke sig at bo i. Hvis de satte en lille screeningsfunktion i gang, så burde det med moderne teknologi også være muligt at samle de data op og sende til kommunerne, siger Hele Bækmark.
Behov for mere fleksible rammer
I KL oplever man også, at kommunerne er under et stort pres, og at situationen lige nu kræver enorm omstillingsparathed.
– Der er stor usikkerhed i forhold til, hvor mange ukrainere kommunerne reelt skal tage imod. Normalt får kommunerne besked en til to måneder før, men her får vi fire hverdage og potentielt med en volumen, som vi aldrig har set før. Det kræver, at kommunerne hele tiden har et beredskab klar til at modtage og med ultrakort frist kan tilvejebringe den fornødne boligkapacitet til et ukendt antal. Det er ressourcekrævende både mandskabsmæssigt og økonomisk, lyder det fra Morten Mandøe, der er cheføkonom i KL.
På grund af det store pres på kommunerne appellerer KL derfor til, at rammerne løsnes.
– Derfor er der behov for mere fleksible rammer. Og vi har rettet henvendelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet med et spørgsmål om at få mulighed for løbende også at få tal for, hvor mange der har ansøgt om ophold og hvor mange, der bliver visiteret. Så vi kan få et billede af omfanget løbende og reelt have mulighed for at sikre et ordentligt tilbud, lyder det fra Morten Mandøe.