
Danmarks Statistik har set på data om kandidaterne fra valget i 2021.
De fleste politikere er noget ved kommunen
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
41 procent af de valgte kandidater ved valget i november 2021 er ”noget ved kommunen”, som man udtrykte det i gamle dage. 39 procent arbejdede i private virksomheder.
Anderledes ser billedet ud, hvis man ser på de opstillede kandidater. Her er det 24 procent, der arbejder i den kommunale sektor og 44 procent i private virksomheder.
Til sammenligning arbejdede 19 procent af alle beskæftigede over 15 år i november 2020 i den kommunale sektor. Kommunalpolitikernes tilhørsforhold til den offentlige eller private sektor er en af de ting, Danmarks Statistik fremhæver, efter de har analyseret på data fra kommunalvalget, hvor 2.436 personer blev valgt.
Færre ledige og pensionister valgt
I analysen kan man også se, at kandidater udenfor jobmarkedet i mindre grad bliver valgt til en politisk post i kommunalbestyrelsen. Det vil blandt andet sige ledige og pensionister. Blandt de opstillede kandidater var 19 procent ikke i beskæftigelse, mens det kun gjaldt for fire procent af de valgte kandidater. Både blandt opstillede og valgte kandidater var størstedelen af kandidaterne, der ikke var i beskæftigelse, i gruppen "uden for arbejdsstyrken".
Pape blev Mister 80 procent
Pape-effekten slog igennem ved kommunalvalget i efteråret. Blandt partierne havde Det Konservative Folkeparti den største stigning i antallet af valgte kandidater. Partiet fik i 2021 fik 179 pladser flere end i 2017, hvilket er en stigning på 80 procent. Konservative har nu 404 pladser i landets kommunalbestyrelser.
Socialdemokratiet er stadig det største kommunalpolitiske parti med 755 pladser. Herefter kommer Venstre (V) med 620 pladser. I forhold til valget i 2017 var det Dansk Folkeparti, der oplevede den største tilbagegang. DF mistede 133 pladser, hvilket er et fald på 60 procent.
Højeste andel kvinder blev valgt
Andelen af kvinder, der blev valgt til kommunalbestyrelserne i 2021, var på 36 procent. Det er den højeste andel af kvinder nogensinde til et kommunalvalg. Alternativet havde den højeste kvindeandel med 60 procent, og Liberal Alliance havde den laveste kvindeandel med 22 procent. For langt de fleste partier var der tale om en stigning i andelen af kvinder, der blev valgt, i forhold til forrige valg.
Hos store partier Socialdemokratiet og Venstre er henholdsvis 40 procent og 29 procent af de valgte kandidater kvinder.