
Brøndbys borgmester Kent Magelund (S) var på besøg i familieklassen kort efter åbningen. Foto: Brøndby Kommune
Familieklasse skal give ukrainske flygtninge i Brøndby den bedst mulige velkomst
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
– Vi har fra starten været optaget af, hvad vi gør med børnene og de unge, og hvordan vi får taget godt imod familierne. De fleste flygtninge i kommunen er indtil videre kommet selv og er privat indkvarteret. Det er vigtigt, at vi kan byde dem ordentlig velkommen, og at vi får givet dem en dagligdag hurtigst muligt.
Sådan lyder det fra Bente Skovgaard Kristensen, der er direktør for børn, kultur og idræt i Brøndby Kommune og en dem, som har været med til at starte en familieklasse for ukrainske flygtninge.
Familieklassen er et tilbud, hvor ukrainske flygtninge i Brøndby Kommune kan komme og være sammen med hinanden i et lokale på Brøndbyvester Skole.
Det er for både børn, unge og voksne, og klassen har da også været besøgt af mange forskellige aldre, som pædagogerne, der er til stede i klassen, kan hjælpe med at aktivere på forskellige måder.
– Vi har koblet vores sundhedspleje og PPR på, så de kan komme forbi og se, om der er nogle specifikke sundhedsmæssige behov eller andet, de har brug for. Pædagogerne gør det samme som i daginstitutionerne. De laver aktiviteter med børnene og de unge. Der er også sat en lærer på, som kan tilbyde undervisning i det omfang, børnene er klar til, siger Bente Skovgaard Kristensen til Danske Kommuner.
Oplevelserne af den nye familieklasse har været positive. De ukrainere, der befinder sig i Brøndby, er på nuværende tidspunkt alle sammen privat indkvarteret, så det begrænser pladsen for dem i boligen, hvilket også er en af grundene til den positive tilbagemelding fra brugerne.
– Vi oplever, at de er rigtig glade for familieklassen, og at de er meget taknemmelige for modtagelsen her i Brøndby, siger Bente Skovgaard Kristensen.
Også borgmester i Brøndby Kommune, Kent Magelund (S) oplever glæde ved den nyoprettede familieklasse, som han var på besøg i kort efter tilbuddets åbning.
– Det har været en utrolig positiv og rørende oplevelse at møde adskillige af de ukrainere, der er kommet til Brøndby. Det viser sig at være et rigtig fint tilbud, at de kan mødes i en familieklasse, hvor de møder landsmænd og stille og roligt introduceres til kommunen. Det er også en god måde at møde børnene på, inden de eventuelt på sigt skal sluses ud i danske dagtilbud og skoler, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.
Indsatsen kan skrues op og ned
26 personer er indtil videre kommet i familieklassen, ligeligt fordelt mellem børn og voksne. Derfor er indsatsen også lavet efter antallet. Men indsatsen kan også skulle øges, hvis tilstrømningen til kommunen skulle blive meget større.
– Det er klart, at hvis vi får rigtig mange flygtninge, skal vi se på vores model. Under alle omstændigheder er intentionen, at familierne så vidt muligt skal integreres så hurtigt som muligt. Så snart de er klar til det, kan børnene begynde at komme i almene tilbud og de voksne på arbejdsmarkedet. Vi følger udviklingen og kan hele tiden skrue op og ned, siger Bente Skovgaard Kristensen.
Håndholdt indsats virker
Næste skridt i familieklassen er sprogundervisning, der dog skal tilpasses alt efter, hvilke børn og voksne der er klar til det.
Og med hensyntagen til, hvad de ukrainske flygtninge er klar til, var tanken, at et internt fællesskab for dem var bedst i begyndelsen.
– Tilgangen var, at det er fornuftigt at prøve at samle dem her i starten. Selvom vi ikke normalt modtager flygtninge i Brøndby, har vi noget erfaring med forskellige befolkningsgrupper, så vi er vant til at modtage folk fra andre lande og indsluse dem i samfundet. Vi tror på, at det her i første omgang virker at lave noget håndholdt og fokusere på, hvilke behov de har og så lave en gradvis indslusning i skolerne, siger Bente Skovgaard Kristensen.