
Selv om meget er forandret i de sammenlagte kommuner, er mange vælgere godt tilfredse med lokaldemokratiet. Foto: Colourbox
Borgere i sammenlagte kommuner er blevet mere tilfredse
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Borgerne er generelt mere tilfredse med kommunerne og lokaldemokratiet, og som noget nyt er den stigende tilfredshed størst i kommuner, der blev sammenlagt i 2007. VIVE og Syddansk Universitet har for Indenrigs- og Boligministeriet undersøgt borgernes syn på lokaldemokratiet. Undersøgelsen viser, at den generelle tilfredshed i sammenlagte kommuner er steget fra indeks 6,8 til 7,5 i perioden 2009-2021. Borgerne er her både blevet mere tilfredse med serviceniveau, faciliteter og det lokale demokrati.
Ni kommuner har ingen sosu-ledighed
Nul komma nul. Så mange ledige social- og sundhedsassistenter er der i kommunerne Tønder, Langeland, Samsø, Dragør, Ærø, Solrød, Odder, Struer og Læsø. Og på landsplan har ledigheden blandt både social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere ikke været lavere de sidste 10 år, viser nye tal ifølge fagforbundet FOA. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at knap halvdelen af arbejdsgivernes forsøg på at rekruttere nyt sosu-personale er forgæves.
Hver anden dansker: Offentlige indkøb bør underlægges bindende reduktionsmål
Selv om et flertal i Folketinget med klimaloven har forpligtet samfundet til at nedbringe den samlede udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030, er offentlige indkøb ikke underlagt bindende reduktionsmål. Men det mener et snævert flertal af danskerne, at det burde være ifølge en meningsmåling, som Norstat har gennemført for Dansk Erhverv. Her svarer 52 procent, at de offentlige indkøb burde være underlagt et bindende grønt reduktionsmål, mens 79 procent svarer, at hensynet til miljø og klima er vigtigt, når private virksomheder løser opgaver for det offentlige.