
Plejehjem i Aarhus skruer ned for lyden
tekst Anna Törnqvist Jensen
Skramlende rulleborde, summende opvaskemaskiner og bippende alarmer er hverdag på de fleste plejehjem. Nu har Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune sat fokus på lyd- og støjkilder og i den forbindelse fået lavet en lydmiljø-analyse af kommunens plejehjem. Det er mundet ud i fem anbefalinger, der kan skabe bedre lyd og mindre støj.
– Anbefalingerne har fokus på at forbedre både medarbejdere og beboeres oplevede lydmiljø. De dækker over nye løsninger til dæmpning af lyde såsom alarmer, ringetoner og maskinlyde fra for eksempel industri-opvaskemaskiner. Derudover er det væsentligt, at personalet på plejehjemmene vejledes i lydmiljøets betydning, siger Marie Koldkjær Højlund, adjunkt i Audio Design ved Aarhus Universitet, som har stået for lydmiljø-analysen, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen af lydmiljøerne er en del af et større arbejde med at gøre kommunens plejehjem mere hjemlige og mindre institutionelle. I løbet af de seneste år har alle plejehjem i Aarhus fået egne køkkener, indretningen er blevet hyggeligere og mere hjemlig med potteplanter, bløde sofaer og malerier på væggene. Og senest har man fået foretaget en undersøgelse af duftmiljøerne for at minimere dårlige lugte og fremme de gode. Det næste skridt er altså at forbedre lydmiljøerne.
– Noget af det vigtigste for mig er, at plejehjem er et hjem og ikke en institution. På et plejehjem skal der være hyggeligt, dufte af hjemmelavede frikadeller og være en god stemning. Og der skal også være et behageligt lydmiljø og en behagelig klang. Vi gider jo heller ikke høre på skramlende rulleborde og bippede alarmer hjemme i vores egen stue, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, i pressemeddelelsen og fortsætter:
– Et lydmiljø med ringende telefoner og dårlig akustik kan medvirke til forvirring og frustration hos de ældre på plejehjemmene, der har nedsat hørelse eller kognitive udfordringer. Det kan være svært at høre, om en samtale henvender sig til dem, eller om en sirenelyd kommer fra tv’et eller en alarm. Derfor giver det rigtig god mening at have fokus på at skabe gode lydmiljøer.
Hun håber også på, at et bedre lydmiljø kan få pårørende og andre besøgende til at komme oftere og blive længere.
Vent med opvaskemaskinen
Plejehjemmet Skelager er et af de plejehjem, der har deltaget i undersøgelsen. Forstander Lis Kjems kender godt til problematikken med uønsket støj, og hun synes derfor, det er en god idé, at der nu kommer fokus på lydene.
– Det er vigtigt, at mig og mine medarbejdere er bevidste om de lyde, vi laver. Vores telefoner går for eksempel gennem marv og ben, når de ringer med forskellige slags ringetoner og styrkeniveauer. Det laver vi om på nu, så der kun er én slags ringetone på Skelager, som er afdæmpet, fortæller hun i pressemeddelelsen.
Lis Kjems tror på, at man alene ved at være mere opmærksom på lydene kan nå et godt stykke vej.
– Når vi dækker bord til frokost, kan vi ikke rigtig undgå at rasle med bestikket, og porcelæn og glas vil fortsat klirre. Men vi kan ændre vores arbejdsgange, så vi ikke dækker bordet, mens der er aktivitet i spisestuen. Og vi ikke tænder opvaskemaskinen, mens de ældre spiser frokost, siger hun. antj@kl.dk