
Radikal kandidat trækker sig i protest mod ledelseskultur
tekst Anna Törnqvist Jensen
Utilfredsheden med ledelsen i Radikale Venstres håndtering af sager om dårligt arbejdsmiljø og krænkelser er nu kammet over for Morten Munch Jespersen. Han har nemlig besluttet at trække sig som kandidat til kommunalvalget i København. Han er desuden medlem af forretningsudvalget og partiets hovedbestyrelse.
– Min beslutning bunder derimod i den organisatoriske ledelseskultur, der efter min mening er resulteret i en række beslutninger i særligt det seneste halve år, som har været i strid med mine værdier som radikal og som menneske, og som jeg – har jeg nu fundet ud af – ikke kan leve med, skriver Morten Munch Jespersen i et længere opslag på Facebook, hvor han også nævner tre forhold, der ligger til grund for beslutningen om at trække sig som kandidat.
Forretningsudvalg mørklagde historier
Den første er Radikale Venstres håndtering af de Kvinfo-rapport, der skulle kortlægge omfanget af sexisme i partiet. Morten Munch Jespersen beskriver, at flere kvinder og mænd har oplevet, at de input, de har givet til rapporten, ikke er kommet med.
– Jeg opfordrede på den baggrund forretningsudvalget til, at historierne kom frem i rapporten, men da et flertal var imod, skete det ikke. Det har betydet, at en afgørende del af den feedback, respondenterne har givet, aldrig er kommet frem, og at partiet derfor, efter min mening, fortsat ikke er kommet helt til bund i vores problemer. Ikke fordi vi ikke har haft muligheden, men fordi et flertal i Forretningsudvalget aktivt har fravalgt det, skriver Morten Munch Jespersen i sit opslag på Facebook.
Ikke plads til konstruktiv kritik
Han fortsætter med at beskrive det andet forhold, som er Forretningsudvalgets beslutning om ikke at ville mødes med tidligere medarbejdere, der i foråret udtrykte bekymringer i pressen for en dårlig arbejds- og ledelseskultur i partiets sekretariat på Christiansborg. Endelig har Morten Munch Jespersen selv oplevet, hvad han beskriver som en ledelseskultur, der har været præget af lukkethed og modvillighed mod at modtage kritik.
– Jeg har selv forsøgt at modvirke kulturen med direkte og åben kritik i såvel Forretningsudvalget, Hovedbestyrelsen og i anden sammenhæng, men også jeg har måtte erkende, at det – med al respekt for, at et flertal naturligvis kan være uenige – er svært at få ørenlyd for velmenende og konstruktiv kritik i partiet, skriver Morten Munch Jespersen, der understreger, at han bliver i partiet, og at han ikke har et ønske om at smække med døren. antj@kl.dk