Vilde kommuner glemmer allergikerne
tekst Mads Brandsen
Løbende næse, irriterede øjne og vejrtrækningsproblemer.
Det er allerede virkeligheden for den lille million danskere, der lider af pollenallergi, men fremover kan det blive endnu værre, fordi størstedelen af landets kommuner nu satser på mere vild natur.
For når naturen bliver mere vild og utæmmet, kommer der flere pollen i luften, og dermed daler livskvaliteten drastisk hos allergikerne, der i forvejen ofte må ty til medicin for at klare sig gennem foråret og sommeren.
– Græsallergikere lider mere, når græsset får lov til at gro vildt, fordi blomstrende græs afgiver flere pollen. Jeg har ofte hørt, at det skyldes hensynet til biodiversitet, men det er helt misforstået, lyder det fra Anne Holm Hansen, der er direktør for Astma-Allergi Danmark.
I samarbejde med Dansk Naturfredningsforening har Astma-Allergi Danmark peget på en række urter, der er naturligt hjemmehørende i Danmark, som ud fra hensynet til biodiversiteten og insektlivet er langt bedre end græs, der ofte har det med at dominere, udpine jorden og derved fortrænge andre planter.
Og det duer ikke, at man bare lader græsset gro, pointerer Simon Leed Krøs, der er seniorprojektleder i Danmarks Naturfredningsforening.
– Ensartede græsplæner bliver ikke til en vild blomstereng over night ved bare at lade stå til. I virkeligheden handler det om at svække græsdominansen ved at fjerne materialet efter slåning – og det er helt afgørende, at det sker ude i kommunerne her til efteråret. Så får vi skabt plads til en større variation af vilde planter, der på sigt vil indfinde sig, i takt med at græsset udpines. Samtidig letter vi livet for de mange danskere med græsallergi, siger han.
Skal holde balancen
I Vordingborg har formanden for udvalget for klima og miljø, Else Marie Langballe Sørensen (SF), allerede fået nogle henvendelser fra borgere, der har oplevet forværrede symptomer, efter at kommunen har fået mere vild natur.
##ContentBoxStart##264895##ContentBoxEnd##
– Det var ikke noget, vi havde tænkt over, men det er da klart, at det er noget, vi skal have med, når vi udvikler vild natur. For os fylder biodiversiteten meget, og derfor forsøger vi os med at så nogle frø, forvaltningen selv har indsamlet. Det er nogle arter, der udkonkurrerer græsset, siger hun.
Arbejdet med den vilde natur er stadig nyt, og derfor kommer der ifølge Else Marie Langballe Sørensen til at ske ændringer.
– Vi har lavet en såkaldt dynamisk driftsplan, hvor vi har evalueret på, hvordan det er gået. Der har vi samlet op på fejltrinnene. Vi har nogle grønne områder, der også bruges til udflugter og boldspil. Der skal græsset slås. Så er der andre steder, hvor vi kan lade naturen råde, men det skal ikke være lige op og ned ad borgere, lyder det fra udvalgsformanden.
I Favrskov, der også er en vild kommune, anerkender formanden for teknik- og miljøudvalget Anders G. Christensen (V) problemstillingen.
– Når vi fremover får endnu større fokus på biodiversitet, skal vi da selvfølgelig se på, om vi kan komme allergikerne i møde ved at reducere generne. Det er ikke sikkert, vi gør nok i dag, siger han.
Det bliver dog svært at tilgodese alle, mener han.
– Jo vildere naturen er, desto flere insekter, myg og myrer kommer der også. Der er en balance, vi skal finde. Jeg bilder mig ikke ind, at jeg har de vises sten.
I Tønder, der som landkommune har store græsarealer, er formanden for teknik- og miljøudvalget, løsgængeren Bo Jessen, også klar til at se nærmere på de kommunale græsarealer.
– Vi har en kvalitets- og diversitetspolitik på det grønne område, der handler om, at vi vil have mest mulig god natur for pengene. Der skal vi da se på, hvilke arter der er bedst for biodiversiteten, siger han, der endnu ikke har fået klager fra allergiramte borgere. • mdbr@kl.dk