
Stem med
tekst Anna Törnqvist Jensen
”Stem med” lyder budskabet i en ny kampagne fra Indenrigs- og Boligministeriet, Danske Regioner og KL. Kommunerne har netop fået adgang til en digital værktøjskasse med mellem 300 og 400 filer, som kan downloades og bestilles fysisk og være med til at minde alle om, at det er den 16. november, vi skal sætte vores kryds og gøre vores indflydelse gældende.
– ”Stem med” er tænkt som en ramme omkring en af de mange aktiviteter, der foregår rundt omkring i hele landet. Kommunerne vælger selv at tilrettelægge ud fra, hvordan de vil lave deres valgindsats. Det kan være, man har boligområder, hvor man går ud og laver en helt særlig indsats, og i den sammenhæng skal man se ”Stem med” som et koncept, kommunerne de kan tage udgangspunkt i, hvis de ønsker det, siger Ida Thuesen Nielsen, kommunikationschef og vicedirektør i KL.
At kampagnens slogan er ”Stem med” er ikke tilfældigt. Det er nemlig baseret på forskning, der viser, at det at stemme ofte er en social handling.
– Det tager dels udgangspunkt i, at valghandlingen er noget, vi gør i fællesskab, men det tager også udgangspunkt i, at vores demokrati er fælles. Derudover kan man stemme med nogen, men man kan også stemme med noget. Man kan stemme med hjertet, med ambition, med stolthed eller andet. Derfor faldt det naturligt at vælge ”Stem med”, siger Ida Thuesen Nielsen.
Og der er ingen tvivl om, at det sociale betyder noget, når vi skal lokkes ned i stemmeboksen. Det mener professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.
– Man stemmer ofte sammen med andre. Vi tager ned og stemmer med vores partner eller vores børn, og hele den ramme, der ligger omkring det at stemme og det sociale aspekt, der er i det, er afgørende for at forstå, hvorfor vi stemmer. Folk kalkulerer ikke med, om det kan betale sig at stemme, og hvor meget deres stemme er værd. Det handler egentlig mere om, om man har nogle at stemme sammen med, siger han.
Få fat i de svære
Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 procent og dermed den laveste i 35 år. Men i 2013 og 2017 lykkedes det at få valgdeltagelsen op på henholdsvis 71,9 procent og 70,8 procent.
– Når KL laver det her samarbejde med Danske Regioner og ministeriet, og vi bruger penge og medarbejderressourcer på det, er det netop, fordi vi kan se, at det kan lykkes at styrke stemmeprocenten. Det virkede, da man lavede et massivt fremstød i 2013, og det lykkedes at fastholde stemmeprocenten i 2017. Der er brug for, at man laver denne her indsats, og kommunerne har ligeledes lavet rigtig mange aktiviteter i 2013 og 2017. Det har alt sammen bidraget til det flotte resultat, siger Ida Thuesen Nielsen.
Ifølge Kasper Møller Hansen er det vigtigt, at man fortsat forsøger at få fat i de vælgergrupper, som er sværest at få til at sætte et kryds.
– Vi har meget klar evidens for, at i de tilfælde, man eksempelvis har sendt sms’er til de her målgrupper eller hængt plakater op i opgangene i nogle områder, er valgdeltagelsen øget, siger Kasper Møller Hansen og fortsætter:
– Det er meget vigtigt, at man fortsat sørger for at løfte de her grupper, som stemmer mindst. Hvis du er højtuddannet og kommer fra et hjem med højtuddannede forældre, så vil du i højere grad stemme, end hvis du ikke er kommet i gang med en uddannelse. Den gruppe skal vi sørge for at aktivere, og de begynder ikke at stemme, hvis de ikke har lært det som unge. Det er en vane og en norm, og derfor er det også vigtigt at fastholde indsatser for disse grupper. Man må ikke tro, at vi har klaret ærterne.
Alle indsatser tæller
Ida Thuesen Nielsen er enig i, at det er vigtigt at holde fokus på at få en høj valgdeltagelse.
– Alle vælgere er jo vigtige i et demokrati, og det vigtigste er naturligvis at oplyse om, at der er valg, og at du som borger har mulighed for at stemme. Dernæst kan man målrette indsatsen mod særlige boligkvarterer eller andet, hvor der er behov for et større fokus, siger KL’s kommunikationschef, som dog ikke vil sætte tal på, hvad hun håber, stemmeprocenten bliver ved det kommende valg.
– Vi ved jo, at der skal meget til, og der skal også mere end denne her kampagne til. Forskningen viser også, at der skal flere indsatser og sommetider helt nålestiksagtige operationer til, og jeg vil nødig sætte et konkret måltal på, hvad ”Stem med” skal løfte. Det er jo et resultat af alle indsatser, vi ser i sidste ende. Men vi håber i den grad, at vi fastholder den flotte stemmeprocent fra 2017, og vi vil også rigtig gerne have, at den bliver højere. • antj@kl.dk