Status quo og uforudsigelighed
tekst Tom Ekeroth
Region Nordjylland:
BRØNDERSLEV: Kommunen bliver i den grad værd at holde øje med, for den har tidligere svinget mellem Venstre og Socialdemokratiet, der ved KV17 fik henholdsvis 34 og 32 procent af stemmerne. Med de landspolitiske vinde in mente kan det derfor slet ikke udelukkes, at borgmester Mikael Klitgaard (V) må aflevere kæden til sagsbehandler i 3F, Bettina Bøcker Kjeldsen (S), der er ny som spidskandidat, men som har været byrådsmedlem siden KV17.
##ContentBoxStart##264860##ContentBoxEnd##
MORSØ: Selv om kommunen tidligere har haft en socialdemokratisk borgmester, der var meget populær, kommer borgmesterkandidat Tore Müller (S) alligevel på en seriøs opgave, når han skal forsøge at fravriste Hans Ejner Bertelsen (V) borgmesterposten. Det vil næppe lykkes. Selv om byrådet tæller 21 mandater, består det kun af fire partier i denne periode. Dansk Folkeparti klarer måske nok skærene, mens midterpartiet Demokratisk Balances ene mandat er i farezonen for at ryge ud.
JAMMERBUGT: Det er svært at se, at vælgermæssig vestenvind skulle kunne vælte Mogens Gade (V), der ved sidste valg sikrede sig 46 procent af stemmerne. Han er driftssikker og ganske populær. Det ville være sensationelt, hvis han taber magten, og det er svært at se, hvem han i så fald skulle tabe til. Med 27,1 procent af stemmerne ved KV17 kræver det et gedigent jordskredsvalg for Socialdemokratiet, der stiller med sygeplejerske Diane Aarestrup, der er ny spidskandidat, men har siddet i byrådet siden KV13.
HJØRRING: Arne Boelt er en genial borgmester i en kommune som Hjørring. Han taler dialekten, han er ikke akademiker, og han er kritisk over for alt, der kommer fra København. Der er ikke noget, der tyder på, at han skulle tabe magten. Søren Smalbro fra Venstre virker mere tjekket end Venstres tidligere spidskandidater, men hvis det skal lykkes ham, skal der flyttes virkelig mange stemmer for partiet, der fik 20,5 procent ved KV17. Konservative kommer nok til at gå frem, mens NB kan snuppe et mandat fra DF.
FREDERIKSHAVN: Birgit S. Hansen (S) bliver hængende. Ikke bare har hun et flertal, der efterhånden er så stort, at det ikke kan blive større. Hun fik 42 procent af alle stemmer personligt. Hun har også gjort noget, der er rigtig smart – nemlig at få den tidligere borgmester i Skagen, Kurt Kirkedal Jensen, til at stille op. Dermed dækker hun et kandidatmæssigt svagt punkt i kommunen ind. Det er godt set. Venstre kan komme til at gå yderligere tilbage, men det er ikke noget, der ændrer billedet. Venstres Mette Hardam kæmper en hård kamp mod Danmarks populæreste borgmester.
LÆSØ:
Borgmester Karsten Nielsen har forladt Dansk Folkeparti, som han blev valgt for, til fordel for Venstre, som han vurderer, det er lettere at blive genvalgt for. Det har han formentlig helt ret i. Kommunens borgmester hedder formentlig også Karsten Nielsen efter nytår. Jokeren kan dog blive en lokalliste, der kan komme til at gøre en reel forskel for vælgernes kryds.
MARIAGERFJORD: Borgmester Mogens Jespersen (V) bliver udfordret af Leif Skaarup (S) i kommunen, hvor de to partier i dag er næsten lige store. Traditionelt har kommunen været borgerlig, men når man ser på landstendenser, kan den godt svinge til Socialdemokratiets favør. DF sidder i dag med tre mandater og dermed en nøgleposition, når der skal dannes flertal. Partiet stiller blandt andet med tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen. Kedeligt bliver valget i Mariagerfjord ikke.
THISTED: Ulla Vestergaard (S) sidder sådan set fint i sadlen, og det er derfor det mest oplagte scenarie, at hun fortsætter med yderligere landspolitisk vind i ryggen. Men man kan ikke helt afskrive Det Konservative Folkepartis Jens Kristian Yde. Partiet fik ved KV17 16 procent af stemmerne, hvilket var en fremgang. Meget tyder på, at partiet kan få endnu en fremgang. Meget sværere ser det ud for Venstres Niels Jørgen Pedersen. I Thisted er det desuden værd at holde øje med, om Dansk Folkeparti med det tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen smelter helt ned.
AALBORG: Thomas Kastrup-Larsen (S) sidder med 48,7 procent af stemmerne ganske solidt på den nordjyske hovedstad. Det er svært at forestille sig, at valget skulle ændre væsentligt på det. Det kommer næppe til at hjælpe Venstre, at partiet denne gang stiller med en ny spidskandidat i form af skolerådmand Jan Thaysen. Den hidtidige spidskandidat, Mads Duedahl, går efter at blive regionsrådsformand, mens partiets største stemmesluger, tidligere rådmand Tina French Nielsen, ikke genopstiller.
VESTHIMMERLAND: Kommunen har historisk været konservativt styret, og det kan den meget vel blive igen ved dette valg. Partiet stiller med en ung kvinde, Signe Nøhr (K), i front og fik ved KV17 hver fjerde stemme. K er i denne periode det største parti, men V og S er næsten lige så store. Borgmester Per Bach Laursen (V) skal kæmpe for genvalg med landspolitisk modvind. Spørgsmålet bliver, hvor meget Asger Andersen (S) kan.
REBILD: Spørgsmålet er, om Danmarks eneste radikale borgmester, Leon Sebbelin, kan få endnu en periode. Det kræver i hvert fald endnu en dygtig konstituering både for ham og en eventuel efterfølger. Venstre er i dag største parti med 26 procent, mens Socialdemokratiet blot fik 15 procent ved KV17. Venstre stiller med Jesper Greth, efter at partiets yngre håb Jeppe Ugilt trak sig, mens Peter Hansen er udfordreren fra Socialdemokratiet. Endelig er der en joker i form af Det Konservative Folkeparti, der ved sidste valg fik 13 procent af stemmerne.