
Professor: Jobcentrene har central opgave i at have overblik
tekst Anna Törnqvist Jensen
Fra landbrugssamfund til industrisamfund til servicesamfund. Gennem tiderne har arbejdsmarkedet og arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft konstant forandret sig. Sådan bliver det også fremover, hvor blandt andet den grønne omstilling og øget digitalisering kræver andre kompetencer på arbejdsmarkedet end tidligere. Og det er værd at være opmærksom på, at store årgange er ved at forlade arbejdsmarkedet, mens der er pres på at sikre de rette kompetencer i arbejdsstyrken, pointerer professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer.
– Der har jobcentrene en kæmpe opgave i at sikre et match mellem ledige og virksomheder, og de har en meget central rolle i at tilbyde ledige den opkvalificering, som arbejdsmarkedet efterspørger. Derfor er det også klart, at i en tid med meget omstilling og omskiftning er jobcentrene helt centrale i at have overblik og være på tæerne i forhold til at hjælpe de ledige over i de brancher, hvor der er behov for arbejdskraft, siger Michael Svarer, som dog også maner til ro i en tid med rekordhøj beskæftigelse.
– Jeg tror, man kommer til at se ændringer i erhvervssammensætningen, men hvis man ser historisk på det, kan arbejdsmarkedet godt absorbere relativt store ændringer, uden det giver store forskydninger, og at der er store grupper, der ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, siger Michael Svarer.
Særlige grupper udfordrer
Mens Danmark kan glæde sig over at være kommet særdeles godt gennem coronakrisen på beskæftigelsesområdet, mener Michael Svarer, at vi kan forvente at se forskydninger i kølvandet på krisen.
– Jeg tror, vi vil se et skifte mellem den offentlige beskæftigelse og den private beskæftigelse. Der er nogle, som har søgt tilflugt i den offentlige sektor, og vi vil formentlig se en del søge tilbage i det private, ligesom man så det efter finanskrisen. Til gengæld tror jeg, ledigheden vil holde sig på det strukturelle niveau, som vi ser nu, det næste års tid eller to, medmindre der opstår en ny krise.
En udfordring, som Michael Svarer dog ser som lidt af en gordisk knude, det endnu ikke er lykkedes nogen at begynde at løsne, er at få aktiveret de grupper i samfundet, som har lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Professoren forudser, at det bliver en af de helt store politiske udfordringer på beskæftigelsesområdet.
– Vi har ufaglærte, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og så har vi en gruppe af ikke-vestlige indvandrere, som også har meget svag tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er en af de større udfordringer de næste mange år at finde ud af, hvad man kan gøre ved de grupper, for det vil være en kæmpe ressource, hvis man kan få øget beskæftigelsen i de grupper, pointerer Michael Svarer. • antj@kl.dk