Ny erhvervsindsats skal ruste Hjørring til fremtidens arbejdsmarked
tekst Anna Törnqvist Jensen
Når Leif Johannes Jensen, der er økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør i Hjørring Kommune, ser i prognoserne, er han ikke i tvivl om, at Hjørring Kommune – og resten af samfundet – står på en brændende platform.
– Vi kigger ind i et arbejdsmarked, hvor vi ser de måske største forskydninger og omvæltninger på arbejdsmarkedet, siden stavnsbåndet blev ophævet, lyder direktørens analyse.
Stavnsbåndet, der bandt bønderne til det gods, hvor de var født, blev ophævet mellem 1788 og 1800, og det er ikke tilfældigt, at Leif Johannes Jensen sammenligner med den historiske begivenhed, når han skal beskrive, hvordan arbejdsmarkedet kommer til at se ud.
– Dengang handlede det også om, at de produkter og ydelser, der skulle laves i samfundet, skulle laves andre steder. På samme måde vil vi se, at samfundet bliver indrettet på en anden måde. Vi står over for en massiv omvæltning, siger Leif Johannes Jensen.
Ifølge Leif Johannes Jensen præges erhvervslivet og samfundet de kommende år af flere store udfordringer.
– Den grønne omstilling vil medføre en kæmpe omvæltning både i de produkter, der skal produceres, men også de services, der bliver tilbudt. På samme måde vil den digitalisering og automatisering, som vi allerede er i gang med, også betyde, at en del ting ikke bliver løst på samme måde, som de gør det i dag, fortæller Leif Johannes Jensen og fortsætter:
– Vi har også en faldende arbejdsstyrke. Ser vi 20 år frem, har vi meget store årgange, som forlader arbejdsmarkedet, og alene i Hjørring står vi til at miste 10 procent af arbejdsstyrken. Samtidig er det generelt sådan, at hver ny årgang, der kommer til, er mindre end den foregående. Derfor er vi nødt til at tænke anderledes. Tidligere, fordi vi har været så mange, har vi kunnet sløse lidt med det og accepteret, at 20 procent aldrig kom rigtig i vej. Det kan man tillade som samfund, hvis man har et overskud
af mennesker, fordi det ud fra økonomibetragtninger ikke betyder så meget. Men nu er vi nødt til at have en helt anden tilgang til, at hver eneste tæller, og at alle, i det omfang det overhovedet er muligt, skal på rette vej i forhold til uddannelse og job.
Det er netop på uddannelsesområdet, Leif Johannes Jensen ser den sidste store udfordring på arbejdsmarkedet.
– Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer vi til at mangle knap 100.000 faglærte i 2030. Til gengæld vil vi have overskud af ufaglærte og studenter. Det giver et pres i systemet, at vi har de her ubalancer, siger han.
##ContentBoxStart##264863##ContentBoxEnd##
Servicere erhvervslivet
Med de udsigter vil Hjørring Kommune ikke sidde på hænderne. Derfor vedtog økonomiudvalget kort før sommerferien en ny samtænkt erhvervsindsats, som bringer kommunens erhvervsservice og virksomhedsservice tættere på hinanden. Helt konkret samles medarbejderne i det nuværende Hjørring Erhvervscenter og Jobcentrets Virksomhedsservice i én organisation, som skal arbejde for at tiltrække, etablere, udvikle og fastholde virksomheder i kommunen. Ifølge Leif Johannes Jensen spiller kommunens beskæftigelsesindsats nemlig en stor rolle i at løse de udfordringer, der opstår på arbejdsmarkedet.
– Vi skal sørge for, at vores rådgivnings- og efteruddannelsestilbud kan møde erhvervet, og at vi kan komme ud til virksomhederne – ikke kun til dem, som har behov for rådgivning, men også til dem, som har et ikke erkendt, siger Leif Johannes Jensen og pointerer, at pointen med at tænke erhvervs- og virksomhedsservice sammen ikke handler om at udvande de to services. Tværtimod vil kommunen have en effekt af synergien mellem de to indsatser.
– Ved at slå de to netværk sammen håber vi, at vi kan komme ud til flere virksomheder og samtidig have flere tilbud med i tasken, når vi kommer ud. Vi kommer stadig til at være specialiserede. Vi breder bare nettet ud i forhold til at fange, hvad er det for en relevant rådgivning, en virksomhed skal have, siger Leif Johannes Jensen, mens han understreger, at han ikke mener, Hjørring har opfundet den dybe tallerken.
– Det kan jo hurtigt komme til at lyde som om, vi har fundet de vise sten, men vi er altså ikke alene om at søge denne vej, og vi har blandt andet selv søgt inspiration i Holstebro, hvor de har gjort noget lignende. Heldigvis gør kommunerne jo tingene forskelligt, og det kan være forskellige ting, der virker lokalt. Det er ikke nødvendigvis kun en løsning, der er den rigtige.
Og borgmester Arne Boelt (S) har store forventninger til den nye erhvervsindsats.
– Jeg tror virkelig, det her kan lykkes, og selvom det har krævet noget tilvænning, og at der er nogle, som har været skeptiske over for idéen, så er vi også bare nødt til at kigge hinanden i øjnene og tale om, om det, vi laver, er for langt væk fra virksomhederne, siger Arne Boelt og fortsætter:
– Det er altid vigtigt at yde en god service over for vores erhvervsliv, og jeg tror faktisk, at uanset hvilken borgmester man spørger, vil vedkommende sige, at det er noget af det vigtigste ved jobbet som borgmester, for hvis vi ikke kan levere den service, virksomhederne efterspørger, så bliver der ballade på borgmesterkontoret. Det handler jo om at sikre virksomhederne den arbejdskraft, de har brug for, så de kan blive i lokalområdet. Det er virkelig vigtigt.
##ContentBoxStart##264864##ContentBoxEnd##
Virksomheder på skoleskemaet
At kende virksomhedernes behov er særdeles vigtigt, understreger Leif Johannes Jensen.
– Vi har set, at nogle af de virksomheder, som etablerer sig, flytter ud af kommunen, når de vokser sig større, fordi de så kommer til at mangle specialiseret arbejdskraft. Der skal vi kunne ramme og fange deres behov fra start – også inden de måske selv er klar over, hvad de kan få brug for, siger Leif Johannes Jensen og tilføjer:
– Det er helt afgørende, for ellers er vi jo bare inde i en ond spiral, fordi virksomhederne forsvinder, og dermed forsvinder arbejdspladser også.
For at skaffe kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne på sigt, er det derfor også vigtigt for Hjørring Kommune, at elever allerede i folkeskolen får kendskab til de lokale virksomheder.
– Vi har en stor og voksende vifte af virksomheder bag vores ungegaranti, men virksomhederne skal tidligt ind og være synlige i de unges undervisningstilbud. De unge skal have et billede af, at der er nogle gode arbejdspladser i Hjørring, som de har kendskab til, og som de kunne tænke sig at komme tilbage til. Der skal kommunen og erhvervslivet rykke tættere sammen i bussen, og jeg tror, at dem, der spiller bedst sammen, er dem, der kommer til at klare sig bedst, siger Leif Johannes Jensen.
Til gengæld mener han også, at kommunerne om nogen er dem, der kan imødegå udfordringerne på arbejdsmarkedet.
– Kommunen er det sted, hvor man kan lave en helhed, og hvor evnen til at tænke hele vejen rundt på paletten er. Det kan også være, markedet kan løse det, men man kan risikere, at markedet løser det på en sådan måde, at man ikke har det erhvervsliv og den arbejdskraft, man ønsker sig. Derfor er det her en mulighed for, at kommunerne selv kan tage teten på den lokale udvikling, siger han. • antj@kl.dk