
Jeg kommer til at savne at vide alt
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##265126##ContentBoxEnd##
Det var en anden tid, da H.P. Geil – eller Hans Peter, som dåbsattesten siger – blev borgmester i den daværende Gram Kommune i 1990. I en alder af 34 blev han Danmarks yngste borgmester i en kommune, hvor det var helt almindeligt, at byrådet tog ud at bowle sammen, efter budgetaftalen var kommet på plads. Det skete også, at et byrådsmedlem kom hjem iført bowlingsko.
Efter kommunalreformen i 2007 fortsatte han som borgmester i den nye Haderslev Kommune, der er cirka 10 gange større.
– Jeg blev lidt til grin, da jeg sagde, at der kun er et nul mere i den nye store kommune. Kontoplanen er jo bare blevet lidt større. Jeg er bankuddannet, så det skræmmer ikke mig, smiler H.P. Geil.
Han synes ikke, der er så meget, der har ændret sig, selv om kommunen er blevet større.
– I Gram mødte jeg folk lige uden for døren. Der er selvfølgeligt lidt større afstand i Haderslev, men lovgivningen er jo den samme, og det grundlæggende i politik er også det samme. Man skal ikke træffe en beslutning, man ikke vil stå ved. Det gør ingen forskel, om man møder alle borgerne eller ej, siger H.P. Geil.
Det sidste budget
Han tager imod i kommunens nye rådhus ved havnefronten, der blev indviet i april. Hvis man ikke ved det, kan man dårligt se, at bygningen oprindeligt var opført til VUC Syd, der som led i en genopretning af økonomien måtte skille sig af med nybyggeriet for en sum, der nok vil misunde mange borgmestre. 62,5 millioner kroner har kommunen givet for sit nye rådhus, der ifølge H.P. Geil er et af de mest innovative i landet.
Mødelokalerne er opkaldt efter kommunens mange byer, og fra borgmesterkontoret kan man skue langt ud over Haderslev Fjord.
Aktuelt har H.P. Geil blikket rettet mod de igangværende budgetforhandlinger. Planen er at lande et bredt forlig – forhåbentlig alle partier, måske minus Enhedslisten – der bygger videre på planerne for kommunen, og som indeholder et løft af velfærden. Allerede nu tør han godt konkludere lidt:
– Jeg er glad og stolt over at aflevere et budget, som jeg også gerne ville have overtaget.
Er der noget, du lige skal nå at have med?
– Nej, det er der faktisk ikke. Vi har haft travlt de sidste fire år, siger H.P. Geil, der ikke helt ved, om han kommer til at savne budgetprocessen.
Noget, han til gengæld ikke vil savne, er telefonopkald fra pressen tidligt om morgenen.
– DR ringer sommetider kl. 6 og vil lige have en kommentar til et eller andet. Det kommer jeg ikke til at savne, siger han.
Jeg er nysgerrig
Det samme gælder de sociale medier. Her er tonen alt for tit rå og nedværdigende, mener han, der har været på Facebook de sidste 10-12 år.
– Det er ikke, fordi jeg har været udsat for mere end alle andre. Det har jeg i hvert fald fortrængt. Men jeg mener ikke, Facebook kan ret meget i forhold til dialog, for der er altid en eller anden, der læser med og afsporer debatten, siger H.P. Geil.
Han er mere til det gode gammeldags borgermøde. I Haderslev har politikerne holdt byrådsmøder rundt i kommunen for at komme tættere på borgerne.
Hvad kommer du til at savne?
– Jeg kommer til at savne at vide alt om, hvad der sker i kommunen. Jeg har været med længe, og jeg har altid været nysgerrig, så jeg er blevet vant til at være godt orienteret om stort og småt. Derfor har jeg også altid talt med alle vores medarbejdere, når jeg har mødt dem. Nogle gange tror nogle samarbejdspartnere, de kan fortælle mig noget nyt, hvor jeg må skuffe dem. Jeg er jo ikke borgmester for ingenting, griner H.P. Geil.
Efter 1. januar vil han trække på sit netværk for at høre, hvad der sker. Derudover står fremtiden på nogle bestyrelsesposter, og så barsler han med et konsulentfirma, der skal rådgive virksomheder, så de ikke farer vild i det kommunale system.
##ContentBoxStart##265127##ContentBoxEnd##
– Der er rigtig mange virksomheder, der bliver overraskede over, hvordan forretningsgangene er i kommunerne, og som ikke lige er klar over hvordan en beslutning bliver til. Er det økonomiudvalget eller teknisk udvalg, og hvor lang tid tager det. Den viden vil jeg gerne hjælpe med, siger H.P. Geil.
Har du et godt råd til din efterfølger?
– Lyt til folket. Man skal huske, at man er folkevalgt. Men man skal også huske, at det også hører med, at man må træffe upopulære beslutninger, hvor man skal lytte til sin mavefornemmelse. Er den rigtig, skal man stå ved beslutningen, siger han og fortsætter:
– Jeg har mange gange oplevet, at modstanden mod eksempelvis et byggeri var stor, men at folk, når det stod færdigt, alligevel godt kunne lide det. I de sager skal man huske, at der også er et tavst flertal, som man også repræsenterer, lyder det fra H.P. Geil, der – nogle måneder endnu – er den af de nuværende 98 borgmestre, der har siddet længst på posten. • mdbr@kl.dk