
Gentofte scorer højst på høflighed
Hvis det var ment som et angreb på borgmesteren, var det godt skjult i de pæne ord.
Venstres Morten Løkkegaard, medlem af Gentofte Kommunalbestyrelse, annoncerede sidste år, at han ved kommunalvalget til november stiller op som spidskandidat for sit parti.
– Vi har en rigtig dygtig borgmester, og der er ingen grund til at underkende Hans Tofts dygtighed. Men sagt på helt fredelig vis er der forskel på de Konservative og Venstre, og det er vigtigt med et borgerligt alternativ til de Konservative, sagde Morten Løkkegaard dengang til Berlingske.
Skiller sig positivt ud
Det er et eksempel på den stil, der kendetegner det lokalpolitiske liv i Gentofte. Langt størstedelen af partierne står sammen i brede politiske aftaler, og kontroverserne er forbavsende få.
Mens andre kommuner, såsom Slagelse, har kæmpet med et højt konfliktniveau og en høj grad af mudderkast i valgkampen, er Gentofte den kommune, der skiller sig mest positivt ud i en ny analyse, der er offentliggjort i bogen ”KV17 – Analyser af kommunalvalget 2017”.
Vælgerne i Gentofte sad således tilbage med en opfattelse af en valgkamp, hvor det var politisk indhold, der var i fokus frem for mudderkast. Og det giver sig udslag i en relativt høj grad af tillid til lokalpolitikerne hos vælgerne.
Skændes ikke
Resultaterne glæder viceborgmester Søren Heisel (S).
– Vi skændes ikke blandt budgetpartierne. I stedet prøver vi at finde de optimale beslutninger i samarbejde. Vi mener, det er den rigtige måde at arbejde på, og efter min opfattelse skaber det de bedste resultater for borgerne i kommunen, siger han.
2. viceborgmester Morten Løkkegaard supplerer:
– Vi har fundet en arbejdsfacon, hvor der i høj grad er tale om medinddragelse for de af os, der er i mindretal. Derfor er det nok svært at finde de helt store slagsmål i Gentofte. Vi ordner tingene i mindelighed til gengæld for, at vi mindre partier får lidt at skulle have sagt.
Svært at kende forskel
Enhedslistens Jeanne Toxværd er den eneste oppositionspolitiker blandt kommunalbestyrelsens 19 medlemmer. Ved flere lejligheder har hun kaldt flertallet, der altså også rummer bl.a. SF og S, for ”De Forenede Konservative”.
Og faktisk er det en reel udfordring for de små partier i det brede samarbejde, at de har svært ved at skille sig ud.
– Når man nu er enige om meget og laver store forlig, er der grænser for, hvor meget man kan råbe og skrige ad hinanden i lokalpressen, siger Morten Løkkegaard.
– Derfor kan jeg ikke bebrejde vælgerne, hvis det er svært at finde ud af, hvad de enkelte partier står for.
Også Søren Heisel frygter, at konsensusstilen går ud over vælgernes muligheder for at kende forskel på partierne.
– Derfor skal vi være bedre til at sælge resultaterne af vores politiske arbejde, siger han.
Politisk uenige, men ikke personligt
Gentofte har siden sidste valg fået ny borgmester i skikkelse af Michael Fenger. Om ham har Enhedslistens Jeanne Toxværd kun positive ord at sige.
– Jeg er glad for den nye borgmester, som jeg har stor tillid til. Han er en god mand, som jeg indtil videre kun har haft gode møder med. Min oplevelse er, at vi kan være politisk uenige, uden at det bliver personligt. • dk@kl.dk