
KD mærker medvind
tekst Anna Törnqvist Jensen
##ContentBoxStart##265061##ContentBoxEnd##
Partiformanden er ny, og for første gang i 15 år har Kristendemokraterne (KD) også et folketingsmedlem i Jens Rohde, som tidligere på året skiftede til partiet. Der er sket markante forandringer hos partiet siden kommunalvalget i 2017, og formanden gennem nu to år, Isabella Arendt, mærker, at Kristendemokraterne har vinden i ryggen.
– Jeg tror, kendskabet til os er blevet større. Vi har nu mig som fuldtidsformand, og samtidig har vi fået Jens i Folketinget. Det vil helt sikkert afspejle sig i, at der er nogle vælgere, som har os inde i overvejelserne, men det er stadig op til den enkelte kampagnegruppe lokalt at lande stemmerne og overbevise vælgerne om, at de skal sætte krydset hos os, siger Isabella Arendt.
Ifølge Berlingskes vægtede snit af meningsmålinger ville to procent sætte kryds ved KD, hvis der var folketingsvalg i dag. Ved folketingsvalget i 2009 endte 1,7 procent af vælgerne med at stemme på KD, og Isabella Arendt vil holde fast i den opadgående kurve ved kommunalvalget.
– Vi regner med, at det, sagt på jysk, kommer til at se fornuftigt ud. Vi regner med at gå frem på landsplan både ved kommunal- og regionalvalget. Vi har ikke sagt, at vi satser på x antal mandater. Det skyldes også en overvejelse om, at hvis jeg siger, vi skal gå fra 12 til 20, og vi så får 19 – skal jeg så gå ud og sige til de syv nyvalgte, at det har været en fiasko, spørger Isabella Arendt.
Hun fremhæver i stedet, at al fremgang tæller, og at det ikke nødvendigvis kan tælles i mandater. Det kan også være i form af medlemmer, der kan danne en kommuneforening eller et valgforbund, der kan kaste bestyrelsesposter af sig. Endelig hæfter hun sig ved, at partiet er gået frem de steder, hvor KD er repræsenteret i byrådet.
– Vi har nogle sindssygt dygtige folk lokalt, som viser, hvordan kristendemokratisk politik ser ud lokalt, og det er rart at se, at de steder, hvor vi er valgt ind, går vi som udgangspunkt også frem, fordi vi gør det godt, siger partiformanden.
Kristendemokraterne forventer at have kandidater klar i knap 50 kommuner ved KV21. • antj@kl.dk
Analyse: Arendt må håbe på mirakler
Tekst Mads Brandsen
Isabella Arendt har helt ret i antagelsen om, at det øgede kendskab til Kristendemokraterne bør kunne konverteres til flere sæder i landets byrådssale end de ni, det blev til i 2017. Der kan meget vel være et yderligere potentiale i kommunerne i det vestjyske bibelbælte med Ringkøbing-Skjern som højborgen med hele otte mandater. Der er også lyspunkter for partiet i eksempelvis Hedensted og på Bornholm. Men uanset hvor stærk en tyrkertro man nærer til KD’s projekt, skal der ske mirakler, hvis partiet kommer ind i storbyer som København, Aarhus og Odense. Egentlig paradoksalt, fordi partiets familiedagsorden burde have en vis appel netop her, men partiet har svært ved at finde de lokale talenter, der brænder igennem.