
Kommuner giver kampagne lokale præg
tekst Anna Törnqvist Jensen
"Stem med" lyder sloganet i den landsdækkende kampagne, som KL, Danske Regioner og Indenrigs- og Boligministeriet har lanceret sammen, og det farvede kryds med det inviterende slogan kommer vælgerne også til at møde i mange af landets kommuner op til kommunal- og regionalvalget den 16. november. Blandt andet også i Randers, hvor kommunen kan se god idé i at tage udgangspunkt i det landsdækkende kampagnemateriale.
– Vi er meget optagede af at bidrage til at skabe den bevægelse, som kampagnematerialet også opfordrer til. At vi alle sammen er sammen om at stemme. Det handler om fællesskab, og det er i den grad noget, vi synes, vi kan bruge, siger Karen Balling Radmer, kommunikationschef i Randers Kommune.
Idéen om fællesskab vil kommunen også bruge aktivt ved blandt andet at inddrage ungdomsuddannelserne og foreningslivet.
– Vi har allerede været i dialog med ungdomsuddannelser, som viser ret stor interesse for denne her idé om, at man kan være en del af noget ved at stemme. Det er spændende. Vi planlægger også at inddrage vores foreningsliv og fortælle dem, at der er mulighed for, de kan samle deres medlemmer og stemme sammen eller lave en valgfest. Det er jo også at stemme sammen – at gøre det sammen med mødregruppen, løbeklubben eller fodboldklubben, siger Karen Balling Radmer og tilføjer, at drømmen er, at krydset fra "Stem med"-kampagnen ikke bliver til at komme uden om hverken på de sociale medier eller i Randers.
Tag bussen til stemmeboksen
Det samme gør sig gældende i Holbæk, hvor kommunen udover den brede valgfremmeindsats også vil have fokus på tre grupper. Det er borgere med anden etnisk baggrund end dansk, borgere i alderen 20 til 29 år og endelig socialt udsatte borgere.
– Vi har besluttet, at der er nogle grupper, vi skal prøve at løfte, og det er de grupper, vi kan se, har den laveste valgdeltagelse. Det er dem, vi prøver at fange. Men der er jo desværre ikke en simpel løsning på det, siger Mads Jakobsen, der er presse- og kommunikationskonsulent i Holbæk Kommune.
Netop fordi der ikke er en facitliste, er der brug for at læne sig op ad den viden, kommunen allerede har, mener Mads Jakobsen.
– Det handler for os også meget om at lytte meget til de medarbejdere, vi har, som er tætte på de her målgrupper, og som kender dem, vi prøver at få fat i. Vi skal bruge deres erfaringer med at få folk til at gøre noget og have en dialog med dem om, hvad der fungerer og ikke fungerer, siger han.
I Holbæk har man gode erfaringer med at gøre valghandlingen til et socialt event, og derfor passer budskabet "Stem med" også godt til kommunens indsats.
– Folk skulle jo gerne vide – i hvert fald når vi kommer frem til dagen – at der er valg. Men der, hvor det bliver svært, er, når man skal aktivere folk og få dem til at sætte deres kryds. Vi har gode erfaringer med at gøre det socialt for folk, så de har nogle at stemme med, og at vi gør det håndgribeligt. Selvom det virker banalt, bliver det lettere at gå til, hvis vi er med til at fortælle: ”Hvis du bor her, kan du tage denne her bus. På vejen kan du også se denne her sti og vores flotte, nye træer”.
All in på valgdagen
En særlig gruppe vil Vesthimmerland Kommune også gerne nå inden valgdagen. Med mange – nu nedlagte – minkfarme i kommunen, landbrug og store produktionsvirksomheder er der også en stor skare af udenlandsk, særligt østeuropæisk, arbejdskraft.
– Det er jo mennesker, som lever i vores kommune, er velintegrerede og engagerede i vores foreningsliv. Tænk, hvis vi også kunne få dem engageret ved valget, siger Mike Bunde Jensen, presseansvarlig i Vesthimmerland Kommune.
Han fortæller, at Vesthimmerland er i dialog med både Agri Nord og Erhverv Væksthimmerland om at komme i kontakt med de lokale virksomheder, som bliver opfordret til at hænge materiale om det kommende valg op.
– Derudover er vi også opmærksomme på, at vi som kommune jo også er en stor arbejdsplads, og vi har mange rengøringspersonaler, sosu’er og så videre, som vi også gerne vil nå ud til og informere om, at der er valg. Vi har en tendens til at glemme, at vi jo faktisk er en kæmpestor arbejdsplads med mange medarbejdere, som ikke nødvendigvis er på vores intranet eller er opmærksomme på det på samme måde, som de, der arbejder på rådhuset, er, siger Mike Bunde Jensen.
Det er ifølge ham planen at bruge den landsdækkende "Stem med"-kampagne til at synliggøre valget generelt, mens indsatsen over for kommunens unge samt den udenlandske arbejdskraft vil blive mere målrettet. Og det er vigtigt at få aktiveret så mange vælgere som muligt, mener han.
– Hvis en kommune skal udvikle sig, skal der også være nogle mennesker, som gider være en af dem, der sidder og bestemmer. Der er ikke noget ved at have nærdemokrati, hvis ingen gider stille op. Derfor vil vi gerne tale byrådsarbejdet op, og vi vil selvfølgelig gerne have så mange som muligt til at stemme, fordi engagementet er vigtigt for kommunen som helhed, siger Mike Bunde Jensen, som planlægger at sætte alle sejl til på valgdagen.
– Vores kanaler bliver oversvømmet, og vi kommer til at give den max hammer.
Målet er som ved de foregående valg at få en højere stemmeprocent end sidste gang.
– Målet vil alt andet lige være, at stemmeprocenten ikke falder. Og at have en fornemmelse af, at vi har gjort, hvad vi kunne, siger Mike Bunde Jensen.
Den ambition deler Mads Jakobsen.
– Ved de sidste tre kommunalvalg har stemmeprocenten været i fremgang, og det skal vi også være denne her gang. Jeg håber, at vores indsats bærer frugt, siger han. • antj@kl.dk