
Udpluk af finansloven
tekst Mads Brandsen
Ikke flere penge til nær sundhed
Regeringen regner med at kunne etablere 21 sundhedsklynger omkring landets akuthospitaler fra 1. juli næste år. De skal styrke sammenhængen i behandlingsforløb, der går på tværs af regioner, kommuner og praktiserende læger. Der er allerede afsat 80 millioner kroner til klyngerne – men finansloven rummer ingen ekstra penge til det nære sundhedsvæsen.
Millioner til museer
På kulturområdet lægger regeringen op til at bruge i alt 16 millioner kroner over fire år på Statens Museum for Kunst i Thy, Danevirke Museum og akvariet Kattegatcentret. Statens Museum for Kunst i Thy blev etableret i marts 2021 og har til huse i Doverodde Købmandsgård i Hurup. Midlerne vil sikre den fremtidige drift af museet. Danevirke Museum ligger i Slesvig-Holsten og viser Nordens største fæstningsanlæg, mens Kattegatcentret i Grenå er en af de store turistattraktioner i Østjylland.
Flere på arbejdsmarkedet
Virksomhederne skriger på arbejdskraft, og regeringen vil derfor styrke mulighederne for at få de ledige i beskæftigelse. Det skal ske gennem at understøtte et bedre match og styrke rekrutteringsmulighederne. Det vil regeringen bruge 35 millioner kroner årligt på. Samtidig vil regeringen prioritere 114 millioner kroner til at få flere udsatte, psykisk syge og førtidspensionister ud på arbejdsmarkedet.
Flere idrætsfaciliteter til hovedstaden
Indbyggerne i København og på Frederiksberg har adgang til langt færre idrætsfaciliteter end resten af landet. Derfor gives de to kommuner mulighed for at øge deres anlægsinvesteringer i idrætsfaciliter med samlet en milliard kroner i 2022 til 2030. Forslaget indgår i regeringens udspil om en hovedstad i udvikling, der blev præsenteret i maj.
Krigskassen fortsætter
Selv om coronakrisen egentlig er erklæret for overstået, og sygdommen ikke længere udgør en samfundsmæssig trussel, holder finansminister Nicolai Wammen (S) fast i sin såkaldte krigskasse. Regeringen lægger op til at reservere fire milliarder kroner i 2022, der løbende skal udmøntes i takt med behov for at finansiere den videre håndtering af Covid-19.
Bredbåndspuljen er væk
Selv om der er 49.000 adresser i Danmark, hvor bredbåndsdækningen fortsat lader noget tilbage at ønske, lægger regeringen op til at sløjfe bredbåndspuljen. Det gjorde regeringen også ved sidste års finanslov, hvor støttepartierne dog reddede den i den endelige finanslovsaftale. Midler fra puljen, der indeholder 100 millioner kroner i år, kan gå til boliger, virksomheder og sommerhuse.
Udvikling af ældreplejen
Der afsættes 100 millioner kroner til ældreområdet. De skal bruges på indsatser for at øge livskvalitet, selvbestemmelse og livsglæde. Derudover vil regeringen lave en strategi mod ensomhed, prioritere indsatser mod funktionstab blandt ældre mænd samt afprøve nye måder at tilrettelægge, organisere og udføre tilsyn i ældreplejen med fokus på en dialogbaseret tilgang med inddragelse af de pårørende.