
Manglende hænder kan sætte vores velfærdsmodel over styr
tekst Gitte Johansen
KL lancerer i dag handleplanen ”Flere hænder til ældre- og sundhedsområdet 2.0”, der indeholder en række anbefalinger, som skal styrke rekrutteringen til ældreplejen.
I løbet af de næste 10 år vil gruppen af borgere over 80 år vokse med 170.000 personer. I samme periode går mange kommunalt ansatte på pension, og den kombination betyder, at kommunerne i fremtiden kan komme til at mangle personale til at løse de helt basale kerneopgaver hos den voksende gruppe af ældre borgere.
–Vi oplever allerede i dag store udfordringer med at skaffe hænder nok, og rekrutteringsudfordringen er ”top of mind” i alle kommuner lige nu, siger Michael Ziegler (K), formand for Løn- og Personaleudvalget i KL.
Faktisk bør rekrutteringsdagsordenen ifølge Michael Ziegler være øverst på dagsordenen hos alle, hvis vi skal bevare opbakningen til den danske velfærdsmodel.
– Vi kan ikke levere kvalitet i ældreplejen uden hænderne, og hvis ikke vi får løst udfordringen, så korroderer ældreplejen, og vi risikerer at sætte opbakningen til vores samfundsmodel over styr. Borgerne i Danmark accepterer en høj skat, fordi de har en forventning om, at der kan leveres den anden vej, men hvis vi kommer i en situation, hvor vi ikke er i stand til at levere, fordi vi ikke har hænderne, så risikerer vi at miste opbakningen, siger Michael Ziegler.
Intet nyt er godt nyt
Den nye handleplan bygger i høj grad videre på de mange initiativer fra den tidligere handleplan fra 2018. Og netop det vækker glæde hos FOA.
– I bund og grund har KL pudset nogle gamle ideer af, og det skal organisationen have ros for. Det er kun godt, at KL ikke kommer med 1.000 nye tiltag. Vi er langt hen ad vejen godt i gang, og til dem som gerne vil have et quickfix, er der bare at sige: ”Det får I ikke”, siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for social-og sundhedssektoren i FOA.
Nogenlunde samme melding lyder fra formanden for Danske SOSU-skoler, Lisbeth Nørgaard, som fremhæver nødvendigheden af at styrke det allerede gode samarbejde mellem KL, FOA og sosu-skolerne.
– Diskursen om, at vi mangler hænder, er jo ikke i sig selv en dagsorden, der batter noget. Det er ligesom, når man stiller sig op på vægten og råber, at man vejer for meget. Det taber man sig ikke af. Det kræver, at man gør noget, og her er det afgørende, at vi rykker tættere sammen i bussen, siger hun.
Hun hæfter sig ved, at KL i den nye handleplan anbefaler, at kommunerne arbejder for en professionalisering af praktikvejledningen og styrker introforløbet for eleverne.
– Vores elever er i praktik en stor del af deres uddannelsestid, og derfor er vi nødt til at tænke endnu mere læring ind i praktikken. Vi skal sammen skabe et helt uddannelsesforløb, hvor der er fokus på læring og faglig stolthed. Desværre havner vi nogle gange i en lidt negativ spiral, hvor praktiktiden kommer til at handle lidt for meget om drift, fordi kommunerne i den grad mangler hænder, siger Lisbeth Nørgaard. gij@kl.dk
Flere hænder
KL’s nye handleplan ”Flere hænder til ældre-og sundhedsområdet 2.0” indeholder en række anbefalinger, som skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen i ældreplejen. KL foreslår blandt andet:
* Kommuner og sosu-skoler skal arbejde systematik for at tiltrække ledige og personer, der ønsker at skifte branche.
* Sosu-skolerne opfordres til at sætte klare mål for arbejdet med frafald.
* Staten opfordres til ændre reglerne, så almene uddannelser og erhvervs- samt sosu-skoler kan udbyde EUX-forløb i fællesskab.
* Staten opfordres til at styrke støtten til flersprogede elever blandt andet via obligatorisk screening ved optagelsen.
* Sosu-skolerne anbefales at udbrede erfaringerne med DigiTech assistent-uddannelsen, så der uddannes faglige fyrtårne i hele landet.